Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Årets "Idol"-deltagare. Övre raden: William Strid, Sebastian Walldén, Nadia Cameron, Kadiatou Holm Keita, Bragi Bergsson, Matice Kamara, William Segerdahl. Undre raden: Maximilian Bergstrand, Nathalie Brynolf, Tua Selge, Ambér Flores, Vanja Engström, Ki Sue.

Unga "Idol" kämpar mot näthat

De är tretton till antalet och ett av de yngsta startfälten någonsin. Men redan innan fredagsfinalerna har startat tvingas årets "Idol"-deltagare kämpa mot näthat.

Till helgen drar årets säsong av "Idol" i gång på allvar, med direktsända fredagsfinaler inför miljonpublik. Att vara med i "Idol" innebär också att lära sig att bygga sin egen profil på nätet. Men med det kommer också en baksida. Redan under kvalveckorna har flera av de tävlande fått ta emot mängder av näthat och taskiga kommentarer i sociala medier.

Påverkar

För Ambér Flores började det så snart hennes audition sänts i tv.

- Efter det har folk skrivit att jag är en "bitch" och att jag är dryg, bara för att jag vågar ha självförtroende och tror på mig själv. De skriver att man ska rösta på andra som är snällare än jag, men de känner mig ju inte ens, säger hon.

Och det är kommentarer som gör avtryck, trots att hon försöker kämpa emot.

- Det påverkar mig ju, även om jag försöker strunta i det, säger hon.

Även 18-åriga Vanja Engström har fått ta emot en hel del näthat.

Mycket skit

- Jag har fått väldigt mycket skit. Jag och Amber har nog fått mest. Jag får allt från kommentarer som "Gud, du är så j-vla konstig" till att de hackar på färgen på mitt läppstift och att jag inte borde vara med i programmet. Snubbar med självförtroende får inte samma hat, de blir snarare uppmuntrade. Men på ett sätt ger det mig kraft, jag blir arg och får kämpaglöd, säger hon.

Årets jury – Nikki Amini, Anders Bagge, Kishti Tomita och Alexander Kronlund – är medvetna om vad idolerna kan utsättas för och understryker att de får mycket stöd och hjälp av dem som jobbar med programmet.

- Men det är riktigt tragiskt. En ung tjej som vågar synas och höras och visa upp sig själv som den hon är, hon ska ju uppskattas, inte förminskas och tryckas ned, säger Nikki Amini.

Starka personligheter

Enligt juryn består årets startfält av ovanligt starka personligheter, som dessutom är ovanligt bra på att vara sig själva.

- Under kvalveckan har gruppen varit ovanligt bra på att stärka och särskilja sig individuellt. Tidigare säsonger har det varit mer homogent. Det är kul att se att se står på sig och gör sin grej, säger Amini och får medhåll av Kishti Tomita:

- De är ett gäng som representerar det moderna Sverige. Det är underbart, fantastiskt och viktigt att det finns en igenkänning hemma hos våra tittare. Vi är ett internationellt land och ett land som börjar städa ut Jantelagen. Det finns mer plats för människor med karaktärer och egna sätt att uttrycka sin konstnärlighet på.

"Idol" sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.