Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unga drabbas av norsk "Skam"

Ett gäng norska gymnasieelever tar såväl tittare som kritiker med storm i hela Skandinavien. Dramaserien "Skam" lyckas till och med få kräsna svenska ungdomar att börja lära sig norska.

Tv-serien "Skam" skildrar ångest, kärlek och snefyllor bland en grupp elever på en skola Oslo. Serien började visas av norska NRK förra hösten och har sedan dess blivit enormt populär i Norge – och har även hittat många tittare i Danmark och Sverige.

En som har charmats av serien är den svenska manusförfattaren Cilla Jackert. Hon tycker att "Skam" lyckas med det som mycket annat drama misslyckas med – nämligen att skildra verkliga unga människor.

- Ungdomarna är väldigt fina och den är skriven med hjärta, smärta och tanke och de har en väldigt naturlig ton. Jag har bott i Norge så jag vet dessutom att tonträffen stämmer, säger hon till TT.

Moraliserar inte

För 14 år sedan skrev Cilla Jackert den hyllade serien "Spung", som "Skam" nu ofta jämförs med. Hon ser flera likheter mellan serierna.

- Det är konstigt att det tog himla lång tid innan det kom en ungdomsserie i Skandinavien som ligger så nära ungdomarna. Nu pratar jag ju i egen sak, men det fanns en känsla av att vi också hade den där icke-moraliserande tonen som "Skam" har, säger hon.

Ett annat tecken på seriens kvalitet är helt enkelt att den hittat en svensk publik. Svenskar brukar vara notoriskt svårflirtade när det gäller norsk kultur, men nu har unga svenskar ändå till hittat till NRK:s play-tjänst.

- Det här har nått svenska ungdomar på deras egna villkor. De flesta har snokat upp den på egen hand och läst om den på sociala medier, säger Cilla Jackert.

Belönas med språkpris

Att unga svenskar lär sig norska slangord som "kosegruppa" och "drittesekk" uppskattas. Band annat av Föreningen Norden, som i år delar ut sitt språkpris till "Skam" för seriens förmåga att nå ungdomar i grannländerna. I sin motivering skriver föreningen bland annat att serien "ökar förståelsen för skandinaviska språkvariationer".

Seriens första säsong finns sedan några dagar på SVT Play.