Christina Nilsson tar emot Sixten Gemzéus stora musikstipendium från kung Carl Gustaf på söndagen.
Christina Nilsson tar emot Sixten Gemzéus stora musikstipendium från kung Carl Gustaf på söndagen.

Ung operatalang fick stipendium av kungen

Operasopranen Christina Nilsson har tagit emot Sixten Gemzéus stora musikstipendium på 500 000 kronor. Prisutdelare på söndagen var ingen mindre än Kung Carl Gustaf.

ANNONS
|

"Det är en bekräftelse på att allt mitt hårda arbete ger resultat och att andra uppskattar det jag gör, det känns väldigt hedrande och roligt." säger Christina Nilsson i ett pressmeddelande.

Prisutdelningen ägde rum på Kungliga slottet i Stockholm, i samband med att musikveckan ”Musik på Slottet” avslutades.

Sixten Gemzéus stora musikstipendium är relativt nytt och instiftades förra året. Det delas ut till en ung och lovande musiker som väntas blir ett framtidsnamn inom svensk musik och är Sveriges största nationella musikstipendium.

Christina Nilsson är född 1990 och tog examen från Operahögskolan i Stockholm förra året. Hon har bland annat uppträtt i Lyon och vid Stockholmsoperan där hon under 2018 gjort succé i titelrollen i Aida.

ANNONS

"Christina Nilsson är en ung sopran med en stor begåvning och en enorm utvecklingspotential. Hon har en uttrycksfull och mogen röst med både dramatisk och lyrisk timbre.", löd juryns motivering.

Sixten Gemzéus var en svensk officer. 1956 förordnade han att stora delar av hans kvarlåtenskap skulle tilldelas Gålöstiftelsen och stödja utbildning av begåvade ungdomar. I dag är kapitalet uppe i cirka 50 miljoner kronor, enligt Gålöstiftelsen.

TT

ANNONS