Unesco bekräftar stor skada på det ukrainska kulturarvet

Bibliotek, museum, kyrkor, monument, arkiv. Över 270 kulturellt värdefulla byggnader i Ukraina har förstörts det senaste året under det ryska anfallskriget. Det konstaterar FN-organisationen Unesco.

ANNONS
|

Många minns nog bilderna som den 16 mars 2022 kablades ut över världen. Den Dramatiska teatern i Mariupol stod i ruiner efter ett ryskt bombanfall. Skräckslagna människor evakuerades ur rasmassorna.

Under slaget om Mariupol användes den anrika teatern som skyddsrum för en större grupp civila, vuxna och barn.

Nu listas teatern av FN-organisationen Unesco som en av sammanlagt 274 historiskt, kulturellt eller religiöst värdefulla ukrainska platser som hittills förstörts under det pågående kriget.

En missilattack mot katedralen i Odessa

Unescos nysläppta rapport gäller perioden 24 februari 2022, då Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes, fram till 26 juli i år.

Totalt rör det sig om 117 religiösa platser: kyrkor, katedraler och liknande, 27 museum, 19 monument, 12 bibliotek, 98 andra byggnader av historiskt och kulturellt värde, och ett arkiv.

ANNONS

I hamnstaden Odessa har bland annat konstmuseet samt stadens tre anrika museum för arkeologi, litteratur och det maritima kulturarvet förstörts.

Med på listan finns såklart också den anrika ortodoxa Transfigurations-katedralen som skadades allvarligt i en rysk missilattack så sent som 23 juli i år. Katedralen finns sedan tidigare med på Unescos lista över världsarv.

Några andra förstörda byggnader är Charkivs konstmuseum, biblioteket i Irpin och Kievs naturhistoriska museum.

Skadebedömning enligt Haagkonventionen

Av de drygt 270 skadade eller förstörda kulturskatterna är 78 belägna i Donetsk-regionen, 33 i Luhansk-regionen, 55 i Charkiv med omnejd och 38 i och runt Ukrainas huvudstad Kiev.

FN-organet Unesco ägnar sig under kriget åt en kontinuerlig preliminär skadebedömning av värdefulla ukrainska kulturbyggnader och andra kulturskatter. Under arbetet dubbelkollar de rapporterade händelser med olika pålitliga källor, skriver de på sin hemsida. Tillsammans med olika samarbetsorganisationer utvecklar de också en mekanism för att kunna få fram oberoende data från Ukraina, inklusive satellitbilder. Allt i linje med Haagkonventionens bestämmelser från 1954 för att skydda kulturell egendom i händelse av väpnad konflikt.

LÄS MER:Zelenskyj besökte skadad katedral i Odessa

LÄS MER:Ryssland startar scenskola vid bombad teater

LÄS MER:Ukrainsk kultur under systematisk attack

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS