Underworld är tillbaka i Sverige

Den brittiska duon Underworld gör sig redo att möta en ny generation dansmusikentusiaster på den nystartade festivalen Department i Stockholm.

ANNONS
|

När Underworld ställer sig på scen i Slakthusområdet i Stockholm i helgen är det för första gången sedan slutet på 1990-talet på svensk mark. Sedan dess har dansmusiken lämnat underjorden och tagit sig in i den breda musikindustrin med explosionsartad styrka.

"Alla vinner"

För många puritaner är kommersiell EDM (elektronisk dansmusik) ett bespottat begrepp, men Karl Hyde har en annan inställning.

- EDM har lockat en stor och ung publik till dansmusiken. En uppenbar fördel med det är att folk börjar gräva i genrens historia och lär sig om dansmusik och elektronisk musik, och därigenom hittar fram till artister som vi, säger han.

ANNONS

- En annan fördel är att i takt med att dansmusiken breder ut sig så öppnar det plats för nya kreativa uttryck bortom det kommersiella, där artister som vill reagera och slå tillbaka får utrymme för det. Så alla vinner.

"Ny plats"

Efter att ha jobbat på varsitt håll under ett par år bestämde sig Karl Hyde och hans kollega Rick Smith för att gå in i studion tillsammans igen 2014. Hyde medger att hans relation till Smith, som han känt sedan 1981, inte var den bästa under de åren.

Men de fann varandra på nytt och lyckades ta sin musik till nya höjder. I fjol släpptes albumet "Barbara, Barbara, we face a shining future" till ett mycket gott mottagande.

- Det är otroligt. Vi står varandra närmare och vårt samarbete är intressantare än någonsin efter snart 40 år. Men jag skulle inte vilja säga att vi hittade tillbaka till varandra, utan tillsammans hittade vi fram till en ny plats vi aldrig utforskat tidigare, säger Hyde.

ANNONS

- De fina recensionerna är strössel. Det viktigaste var att vi upptäckte att vi verkligen tycker om att jobba tillsammans.

TT

Fakta: Department

Festivalen äger rum i Slakthusområdet i södra Stockholm den 3–4 juni.

Utöver Underworld uppträder även bland andra Paul Kalkbrenner, Johanna Knutsson, Axel Boman, Dixon, Tale of Us, Joris Voorn, Gnucci, Nadja Chatti, Maya Lourenco och Linny Hex.

Fakta: Underworld

Bildades 1987 i Cardiff av Karl Hyde, Rick Smith, Alfie Thomas, Bryn Burrows och Baz Allen och var från början ett syntpopband.

Ett ombildat Underworld släppte albumet "Dubnobasswithmyheadman" 1994. Musiken hade då övergått från pop till elektronisk dansmusik.

Underworld fick en stor hit i Storbritannien med singeln "Born slippy" tack vare att den var med i filmen "Trainspotting" 1996.

I dag består gruppen enbart av Hyde och Smith.

Diskografi: "Underneath the radar" (1988), "Change the weather" (1989), "Dubnobasswithmyheadman" (1994), "Second toughest in the infants" (1996), "Beaucoup fish" (1999), "A hundred days off" (2002), "Oblivion with bells" (2007), "Barking" (2010), "Barbara, Barbara, we face a shining future" (2016).

ANNONS