”Under the naked sky” blev bästa ungdomsfilmen

Två diametralt olika filmer prisades på fredagen av den unga juryn för Stockholm filmfestival Junior. En tysk familjekomedi, ”Flying classroom” och ett holländskt familjedrama om psykisk ohälsa: ”Under the naked sky”.

ANNONS

På fredagen avslöjades vinnarna på Stockholm filmfestival Junior, som fokuserar på film för barn- och ungdomspublik: 6-10 år respektive 11-19 år.

30 filmer från världens alla hörn har under festivalen visats runt om i huvudstaden: på biografer, men även på skolor, bibliotek och sjukhus.

Juryn, som består av nio unga filmfantaster, har nu utsett två vinnare.

Tyska komedin ”Flying Classroom” regisserad av Carolina Hellsgård, segrade i den lite yngre ålderskategorin. Juryn fann den underhållande, spännande och imponerades även av musiken.

”Filmen behandlar på ett realistiskt sätt teman som gruppdynamik och vänskap och lämnar ett starkt avtryck på sin publik”, skrev de bland annat i sin motivering.

ANNONS

Skam, besvikelse, sorg och glädje gestaltas

Till Årets bästa ungdomsfilm utsågs ”Under the naked sky” i regi av Lilian Sijbesma från Nederländerna. Berättelsen kretsar kring 10-åriga Elvie som försöker hantera sin mammas psykiska ohälsa (mamman befinner sig på en 4-årings nivå mentalt). De båda bor tillsammans på Elvies morfars campingplats.

Juryn föll pladask för dramats kontraster: en snudd på fridfull skildring av en milt sagt komplicerad uppväxt. ”Med djupt skådespel från alla parter gestaltas känslor som skam, besvikelse, sorg och glädje”, skriver de bland annat i sin motivering.

Nu får Lilian Sijbesma ta emot festivalpriset Bronshästen.

– Vi är väldigt glada och överväldigade och vill tacka juryn för att ni sett, och berörts av filmen. Det betyder mycket. Det är just därför vi gjort den: vi tycker att det är viktigt att visa hur det kan vara för ett barn som Elvie att växa upp, säger regissören i ett pressmeddelande.

Fram till 14 april går filmerna, även de båda vinnarfilmerna, att se gratis via festivalens digitala plattform festivalondemand.se.

LÄS MER:Så här kommer vi att guida er till stadens barnkultur

LÄS MER:Möt GP:s nya krönikörer – med inriktning på kultur och familj

LÄS MER:Recension: ”Holly” i regi av Fien Troch

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS