Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Josephsson har pendlat färdigt

Vid årsskiftet lämnar Ulrika Josephsson Folkteatern och Göteborg. - Det har varit svårt och tagit tid att fatta detta beslut, men det är rätt, säger den avgående vd:n och konstnärliga ledaren.

Under de snart fyra år som Ulrika Josephsson varit Folkteaterns chef och ledare har hon pendlat till familjen i Stockholm.

- Det har gått väldigt bra, så här långt, och det fanns en period då vi funderade på att flytta hit allihop. Nu blev det inte så och jag känner att jag inte kan fortsätta såhär i 3-4 år till, förklarar Ulrika Josephsson, som väljer att inte förlänga sitt kontrakt med teatern när det löper ut vid årsskiftet.

Att beslutet är grundat på hennes privata situation har försvårat det, säger hon.

- Jag har trivts väldigt bra med teatern och i Göteborg så det har tagit tid att komma fram till detta. Samtidigt vet jag att det är rätt beslut.

Vad Ulrika Josepsson ska göra från och med 2014 är inte lika klart.

- Jag har varit så fokuserad på att ta det här beslutet, informera personalen och nu offentliggöra det, så jag har ingen fast plan. Nu ska jag först jobba året ut på Folkteatern, sen får det visa sig.

Ulrika Josephsson kom till Folkteatern sommaren 2009 tillsammans med dåvarande konstnärlige ledaren Lars Norén. Sedan ett drygt år tillbaka är hon både vd och konstnärlig chef för teatern.

Har de dubbla uppdragen inneburit en för tung arbetsbörda?

- Nej, det kan jag inte säga. Det är klart att jobbet tar väldigt mycket tid, men det gjorde det redan innan. Jag har alltid varit väldigt involverad i det konstnärliga arbetet. Självklart blev det mer att göra när Lars Norén slutade, men inte dubbelt så mycket. Vore jag och mitt övriga liv i samma stad hade situationen som sagt varit en annan.

Vad vill du se att Folkteatern förvaltar efter dig?

- Jag vill se att man fortsätter öppnandet av huset. Att man fortsätter vara en välkomnande plats för olika sorters publik och evenemang, med musik i foajén, samtalsträffar och angelägna samarbeten som dem vi inlett med EU och Stadsmissionen, i kombination med vår egen teaterproduktion. Att man fortsätter att tala om klyftorna i samhället och är en folkteater i tiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.