Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren Liv Ullmann i London inför firandet av Ingmar Bergman 100 år. Arkivbild.

Ullmann om Bergman: "Han var kultur"

När det så kallade Bergmanåret invigdes i London var skådespelaren och regissören Liv Ullmann hedersgäst. För TT berättar hon om Ingmar Bergmans betydelse i dag och beskriver honom som en "humanistisk filosof".

- Jag tror att människor som läser hans litteratur i dag kommer att sen en helt ny Bergman. Särskilt i vår tid som är fylld med terrorism och flyktingar vill man möta humanismen Bergman, säger hon.

Nästa år skulle den svenske regissören fyllt 100 och uppmärksammas därför internationellt med filmvisningar, teateruppsättningar och en nyinspelning av "Scener ur ett äktenskap". Liv Ullmann tycker det är viktigt att ta del av filmskaparens verk det kommande året.

- Han var kultur. Han var film och teater. Han var så mycket och vi behöver det mer än någonsin. Vi behöver kultur för att folk ska komma ihåg varför vi är och vem vi är, säger hon.

Liv Ullmann blev internationellt känd efter att ha spelat i en rad Bergman-filmer, som bland annat "Persona" och "Viskningar och rop", och minns hur det var att regisseras av honom.

- Hans storhet var att han visste att han var speciell men han visste också att han inte kunde vara speciell ensam. Han fick alla han jobbade med att känna sig som en i teamet. Han gav oss trygghet och vi kände att vi kunde mer än vad vi själva trodde, säger hon.