Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Ullevi, alltid magiskt"

Bruce Springsteen har gjort den första av tre konserter på Ullevi i sommar. Så här tyckte fansen, kritikerna och bandet själva om kvällen. Den återkommande åsikten är att i kväll kan det rentav bli ännu bättre.

För en gångs skull gick åsikterna isär inför en Bruce Springsteen-konsert. En del fans har uttryckt direkt besvikelse över att Springsteen under Europaturnén valt att gå ifrån USA-turnéns format där han först och främst spelade igenom låtarna från albumet The River från 1980. Istället har han och bandet spelat lite allt möjligt baserat på humöret vilket fått kritikerna att kalla konserterna för en spretig jukebox.

Efter lördagens spelning på Ullevi var likväl reaktionerna bland pressen kritiker hyfsat samstämmig. Höga betyg delades ut och Springsteen hyllades för sin berömda förmåga att skapa liv och glädje i en arena, samtidigt som det var en del reserverade åsikter gällande låtvalen som inte alltid var de mest tillgängliga för publiken och saknade tydlig dramaturgi. 

"Kanske borde jag gilla läget, men jag vill ha mina Springsteen-kvällar som de hänryckta väckelsemöten fullproppade av tro, hopp och kärlek de brukar vara. Till det krävs en tydligare plan, en angelägen berättelse", skriver GP:s Johan Lindqvist i sin recension.
Sammantaget så tyckte kritikerna att det alltså inte på något sätt var Springsteens största kväll på Ullevi, men likväl en bra kväll som troligen kommer leda till något ännu bättre enligt den återkommande konsertmyten om att den andra kvällen ofta är bättre.

RECENSION: Så bra var Bruce Springsteen på Ullevi

Social media fylldes däremot av uteslutande lovord från de som besökt konserten och flera av superfansen, som gått på otaliga spelningar med Springsteen, hävdar att detta var den hittills bästa spelningen under turnén. Bland de internationella fansen är reaktionerna ibland rentav avundsjuka då Springsteen passade på att spela många rariteter. Inte minst återkomsten av sällsynta Tunnel of Love, som inte spelats sedan 2008 (enligt Setlist fm), får många att gräma sig online.     

Vare sig kritiker eller fans hävdar dock inte annat än att lördagens publik fick valuta för pengarna då konserten klockade in på tre timmar och 58 minuter, längst någonsin efter Finland 2012 på fyra timmar och sex minuter. Totalt spelades 38 låtar vilket också är det mesta Springsteen spelat på en konsert och något som bara skett en gång innan. 

LÄS MER: PUBLIKFEST: 62 676 såg Bossen på Ullevi

Något publikrekord blev det däremot inte vare sig för Ullevi eller Bruce Springsteen själv på Ullevi, utan siffran landade i slutändan på 62 676 personer. En helt klart imponerande publik men en bit från det egna rekordet på 66 561, som sattes 28 juli 2012, och Håkan Hellströms rekord på 70 144. 

Och E-Street Bandmedlemmarna själva verkar också nöjda, i alla fall baserat på saxofonisten Jake Clemons Twitter.

"Ullevi, alltid magiskt!"

LÄS MER: Pernillas dröm blev sann - dansade med Bruce på Ullevi

LÄS MER Annette tog selfie med Bruce - och 62 000

LÄS MER: 13-åriga Alwin sjöng med Bruce på scen

LÄS MER: Kronér om Springsteens konsert: "Fantastisk"