Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uje Brandelius känner ett släktskap med textförfattaren Taube. "Man behöver inte alltid ljuga eller bara tala sanning. Det blir bäst när man kombinerar", säger han. Arkivbild.

Uje Brandelius får Taubestipendium

Artisten och låtskrivaren Uje Brandelius får årets Evert Taube-stipendium av Sveriges kompositörer och textförfattare, Skap.

"Med värme och humor skapar han berättelser som vi alla kan känna igen oss i, berättelser som tar med lyssnaren på en högst personlig resa", skriver Skap i sin motivering.

Uje Brandelius själv känner ett släktskap med hur Taube skrev sina texter.

- Hans sätt att blanda sanning och dikt är en jäkligt bra metod. Man kan använda riktiga platser och namn, men skruva till dem. Där har jag gått i Taubes fotspår, säger han.

"Förbannat roligt"

Den forne frontmannen i Doktor Kosmos valdes ut bland rekordmånga sökande.

- Det är förbannat roligt att bli uppmärksammad för sina texter i ett folkligare sammanhang. Jag brukar vara ett namn för en liten krets musikintresserade, säger han.

"Bortfallsförsäkring"

Stipendiet är på 40 000 kronor och 45-årige Brandelius, som diagnostiserades med Parkinsons sjukdom för ett och ett halvt år sedan, tänker spara dem inför framtiden.

- Man vet aldrig vad man behöver för bortfallsförsäkring när man är i mitt läge. Jag mår okej nu, men lite sämre än när jag fick diagnosen.

Skap instiftade sitt Taubestipendium i samband med trubadurens 100-årsdag och man har delat ut det sedan 1991. I höst åker Brandelius på turné med sin kritikerrosade föreställning "Spring, Uje, spring".