Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tyngsta filmpriset till Jeunne femme

Léonor Serrailles drama med unga kvinnor både framför och bakom kameran blev bästa film på Stockholm filmfestival.

Tre kvinnor från tre olika världsdelar vann tunga priser när Stockholm filmfestival delade ut sina priser i helgen. 

När franska Léonor Serraille filmade det upproriska dramat Jeune Femme var hon fortfarande elev vid La Femis, Frankrikes ledande filmskola, och dessutom gravid. Teamet som hjälptes åt bestod främst av unga tjejer som hon själv i ledande positioner i allt från filmfotograf till kompositör, ljud och produktdesign. Deras berättelse handlar om Julia, en 31-årig tjej som efter  tio år i ett allt mer kvävande förhållande med en Kulturman slår sig lös och osäkrar Paris gator. Lågbudgetfilmen gjorde succé och prisades redan i maj i Cannes med festivalens prestigefyllda debutantpris: Camera d'Or . 

"Tack för att ni vågade!"

Nu utsågs Jeune Femme också till bästa film vid Stockholm filmfestival för sitt "dynamiska och skarpsinniga porträtt av en ung kvinna." Producenten Sandra da Fonseca var på plats för att ta emot den drygt 7 kilo tunga Bronshästen, och passade då på att tacka juryn för det "vågade valet"

Till bästa debut på Stockholm filmfestival utsågs I'm not a witch av Rungano Nyoni, ett drama som spelades in i hennes hemland Zambia och där en åttaårig flicka beskylls för att vara häxa. " En oförglömlig debut som tar sig an förödande förtryck och exploatering av kvinnor" tyckte juryn som dessutom prisade filmens "banbrytande humor.”

Till bästa skådespelerska utsågs chilenska Antonia Zegers för rollen i Marcela Saids film Los Perros (hundarna) där hon spelar en fyrtioårig kvinna som blir vän med en ridinstruktör och tidigare överste med ett mörkt förflutet.

Prisad film snart till Göteborg

Göteborgarna kan glädja sig åt att snart kunna se God’s Own Country av Francis Lee som vann pris för bästa regi. Det brittiska gay-dramat, som har premiär på fredag, har redan uppmärksammats och prisats världen över för sin lågmälda realism och intensiva porträtt av en ung uttråkade lantbrukare i Yorkshire och en romsk migrant. Josh O'Connor i huvudrollen som lantbrukaren Johnny knep också priset för bästa manliga huvudrollsinnehavare. ramat som prisats både i Sundance och på Edinburgh har även samlat på sig hela 10 nomineringar inför årets British Independent Awards.

Priset för bästa manus gick under den nu avslutade Stockholm filmfestival till Vahid Jalilvand och Ali Zarnegar för No Date, No Signature, ett drama där en obducent får in liket efter en liten pojke han bara alltför väl känner igen. Juryn gillade speciellt,manusets sättaatt hantera etiska frågeställningar som uppstår som följd av en oväntad tragedi, och dess sätt att skildra hur vi människor hanterar skuldkänslor.

Skådespelaren Gustav Lindh utsågs till årets rising star, för att i filmer som All inclusive och Flykten till framtiden, och tv-serier som Jordskott, visat prov på innerlighet kombinerad med dramatisk skärpa .

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.