Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Då gick det bra. Pippi Långstrump på Lorensbergsteatern 2004. Pippi spelades av Sopfie Lindberg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tvingades stryka Pippi i barnkonsert

Det är okej att klä ut sig till Pippi Långstrump om det inte är en föreställning. Förbudet drabbade en arrangör som fick stryka den kända figuren i en barnkonsert.

Händelsen inträffade för drygt en vecka sedan när Överums Musikkår arrangerade en barnkonsert i ortens sporthall. I en akt var orkestrarna utklädda till poliser, sjörövare och andra sagofigurer. Bland de mer kända figurerna som var tänkta att delta fanns Emil och Pippi. Men så blev det inte.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Sveriges Radios Mitt i musiken blev arrangören uppringd av företaget Saltkråkan som äger all upphovsrätt till Astrid Lindgrens figurer. Företaget informerade om att det var förbjudet att ha en Pippi-karaktär i en ledande roll i konserten. Rektor Peter Andersson på Kulturskolan strök inslaget:

- Vi tog dem på orden och vågade inte.

Malin Billing på Saltkråkan säger till Mitt i musiken att företaget bevakar att Astrid Lindgrens figurer inte används på ett sätt som går emot författarens vilja. Upphovsmakaren ville att Pippi och de andra figurerna bara skulle användas efter de manus som är godkända. I det aktuella fallet har Saltkråkan enbart agerat enligt sitt uppdrag, enligt Malin Billing.

- Ville inte Astrid Lindgren det, ska heller ingen annan göra det. Men om barn vill klä ut sig, så är det bara roligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.