Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tvingades panikfinansiera prestigepriset

På lördagen är det prisutdelning på Göteborgs filmfestival. Men så sent som i december fattades ännu pengar till det prestigefyllda miljonpriset Nordic Dragon Award.

Förnämliga priser delas i kväll ut under galan på Auktionsverket, bland annat till årets bästa nordiska film. Nordic Dragon Award är juvelen i kronan för Göteborgs filmfestival. Sedan priset instiftades 2011 har festivalen i många sammanhang poängterat att prissumman på en miljon gör priset till ett av världens största. 

En panikåtgärd


Inte lika många känner till är att det ännu i december 2016, mindre än två månader innan festivalstart, fattades pengar. 875 000 kronor var allt som garanterat fanns att dela ut. Frågan om vem som skulle stå för resterande 125 000 kronor fick beslutas under ett presidiemöte mellan Göteborg stad och Västra Götalandsregionen den första december.
- Vi fick rycka ut mycket snabbt för att lösa detta, minns Lars Nordström (L) som representerade regionen på mötet.
- Vi var väldigt förvånade över att det här inte redan var löst. Är något utannonserat som ett miljonpris går det ju inte att betala bara 875 000 kronor.
Ylva Gustafsson, regionutvecklare för film och annan kultur, är även hon förvånad.
- Vi går in och räddar Nordic Dragon Award nu. Det går ju inte att festivalen står utan pengar i december till sitt stora miljonpris.
Det låter som lite av en panikåtgärd?
- Ja, säger Ylva Gustafsson som samtidigt poängterar att regionens insats inte är en permanent lösning.
- Vi tycker egentligen att Göteborg stad inför nästa år ska ta på sig ansvaret.

Upptäckten dröjde

Västra Götalandsregionen stödjer i år priset med 375 000 kronor och Göteborgs stad med 125 000 medan festivalens huvudsponsor Volvo går in med resterande 500 000 kronor. 
Redan i februari stod det klart att Gbg & co inte längre tänker delfinansiera miljonpriset med 125 000 kronor som de gjort de fyra föregående åren. 
- Vårt uppdrag är inte att långsiktigt sponsra eller stödja arrangemang, utan vi fungerar mer som en uppstartshub där vi är med och utvecklar saker på ett till tre år, förklarar Max Markusson evenemangschef på Göteborg & co.
Ändå dröjde det till december innan fler reagerade på att det fattades tusentals kronor i prispengar.
Mirja Wester, VD för Filmfestivalen, är bekymrad över att dialogen med Göteborgs stad inte gett önskat resultat just när det gäller Nordic Dragon Award. 
- Självklart hade vi ändå delat ut miljonen på något sätt. Men det tar otroligt mycket tid och energi att försöka få ihop pengarna till priset varje år. Jag hoppas därför på en mer långsiktig lösning i dialog med Göteborgs stad. 
Stockholm filmfestival instiftade 2015 tillsammans med Stockholm stad ett eget miljonpris: Impact Award. Ett pris som nu går till nyskapande samhällsengagerad film.