Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TV4-profilens program stoppas

En av TV4:s största profilen, Martin Timell, plockas ur tjänst och kanalen stoppar programmet "Äntligen hemma". Detta då programledaren anklagats för grova kränkningar mot sina medarbetare.

Martin Timell, en av TV4:s största profiler, har under den senaste tiden anklagats för rasism, sexism och homofobi. Nu meddelar kanalen att samtliga program som han är involverad i, och som skulle ha sänts i höst, stoppas. Detta då tv-profilen anklagats för ett flertal kränkningar. 

LÄS MER: Metoo-kampanjen - tre mediemän anklagas

– De nya uppgifterna som kommit fram förändrar situationen för vår del. Vi trodde att man kommit till rätta med de arbetsmiljöproblem som fanns, säger Åsa Sjöberg som är innehållsdirektör på TV4 i ett tv-klipp som kanalen själva publicerat och fortsätter:

– Jag tycker det är bedrövligt och upprörande. Verkligen inte okej om det skulle vara så.

Bland de som pekat ut Timell finns tidigare medarbetare som vittnat om både trakasserier och sexuella ofredanden. Enligt de som pekar ut Timell, som jobbat nära honom under produktioner på TV4, ska även flera chefer ha känt till händelserna sedan flera år tillbaka.

"Underbetyg till oss" 

– Vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare, säger Casten Almqvist, vd på TV4, i ett pressmeddelande. 

Där förklarar han också kanalens beslut att stänga av Martin Timell och likväl plocka bort hans program ur tv-tablån.

– Sedan en vecka tillbaka har vi nåtts av uppgifter om missförhållanden på redaktionen för ett av våra stora programformat. Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare. Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för, skriver han.

Även Anna Rastner, digital programchef på TV4 , står bakom beslutet att stoppa alla program med Martin Timell:

– I den situation vi befinner oss, är det den enda rimliga lösningen. Vi ser väldigt allvarligt på anklagelserna mot Martin Timell.

Varför har ni inte stängt av honom tidigare?

– Jag kan förstå att man ställer den frågan och jag kan inte svara på det. När vi nu inser omfattningen av de anklagelser som kommit in kändes det absolut nödvändigt.

Hon berättar att en ny utomstående utredning av "vad som skett och vad som gått snett" nu initierats.

– Den utredning som gjordes på produktionsbolaget för snart två år sedan visade att det fanns arbetsmiljöproblem på redaktionen. Därför vidtogs ett antal åtgärder och förändringar. Efter det har vi fått signaler om att det blivit mycket bättre på redaktionen.Jag har förstått att det finns en del uppfattningar om att det inte blivit bättre, men det är den informationen vi fått från produktionsbolaget. 

Nicke Johansson, pressansvarig på produktionsbolaget Meter Televison AB, var med och utvecklade publiksuccén Äntligen hemma, som nu är inne på sin 42:a säsong. När GP når honom är han märkbart känslomässigt tagen över det besked bolaget just fått från TV4 om att programmet stoppas.

–  Det är lite jobbigt, vi fick veta det nyss så vi har inte hunnit reagera riktigt än.

Redaktionen har dessutom tagit fredagen ledig efter all turbulens, berättar Nicke Johansson.

– Vi hade ju ett litet helsicke här igår.

På vilket sätt?

– De flesta är ju ändå här för att göra ett tv-program, i första hand.

Om programmet kommer att ersättas med något annat är för tidigt att uttala sig om, säger han till GP.

– Jag vet inte om Äntligen hemma kommer tillbaka. Det har inte sagts rakt ut från kanalen. Allt vi vet är att det är lagt på is. Om den isen kommer att smälta i framtiden eller inte - det vet inte jag.

Hur kommer det sig att ni reagerar först nu? Det som hänt måste ju ha varit känt länge?

– För ungefär ett och ett halvt eller två år sedan gjorde vi en stor genomlysning av hela redaktionen och organisationen, och bytte producent för att vi ville ha en annan kultur. Det var en renovering ur arbetsmiljösynpunkt.

Men det hjälpte inte?

– Jo en del. Stora delar av det media skriver om nu är sånt som ska ha hänt före genomlysningen, men en del kan ha dröjt sig kvar.

Meter Television AB anklagas för att ha bidragit till en tystnadskultur i ärendet?

– Alltså, Martin Timell har ju inte varit anställd av oss utan av TV4, och det ingår i kontraktet för Äntligen hemma att han ska vara programledare vilket gjort oss lite bakbundna.

Hade ni låtit honom gå tidigare om han hade varit anställd av er?

– Hade han varit en i vår egen personal så hade vi i alla fall hanterat det på ett annorlunda sätt, säger Nicke Johansson.

Timell om anklagelserna: " Jag måste revidera hela min approach"

Till Expressen erkänner Martin Timell att han har gjort fel och lovar att han ska söka hjälp. 

– Jag är chockad över att jag har gjort så mycket fel. Jag har alltid gått in för att roa, dra skämt som ibland har gått över gränsen, och jag har inte fattat att det har gjort folk illa. Det blev en chock för mig. Jag måste revidera hela min approach, säger han till tidningen.