Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lennart Matikainen är relationscoach i TV4-satsningen Skilsmässohotellet.

TV4-profil anklagas för rasism – ”ut med packet nu”

Ensamkommande flyktingar är ”skäggbarn” och feminister borde utvisas till Sydpolen. Det tycker relationscoachen i TV4:s nya satsning Skilsmässohotellet.

UPPDATERING: TV4 tar avstånd från rasistiska realtionscoachen

Lennart Matikainen är relationscoach i kanalens nya program där Denise Rudberg och advokaten Mia Edwall Insulander ska hjälpa par som vill skiljas att reda ut sina problem.

Nu avslöjar Dagens Nyheter att relationscoachen är en högljudd rasist på sociala medier. I en dold grupp på Facebook som han själv administrerar och i kommentarer till andra länkar har han gjort en mängd kränkande uttalanden.

LÄS OCKSÅ: Adam Tensta: TV4 normaliserar rasism

I en länkad artikel från Aftonbladet om sexövergreppen på Köln kommenterade Matikainen enligt Dagens Nyheter:

”Så sjukt och ut med packet NU!!"

Feminister som inte tagit strid för hedersvåld kritiserade han med orden:

” Hela vänstern och dess feminister bör flyttas till Sydpolen.”

Enligt Dagens Nyheter har han också kallat ensamkommande flyktingar ”skäggbarn”.

– Skäggbarn är faktiskt ett ganska humoristiskt uttryck. Jag kan vara provocerande i mitt snack, men det handlar inte om att jag tycker illa om människor. Jag tycker illa om när det helt plötsligt kallas för rasism för att man utmanar dogmer, säger Matikainen till Dagens Nyheter.

På frågan om hans sätt kan uppfattas som främlingsfientligt svarar han:
– Jag har varit i 34 länder, jag har vänner i Afrika.

LÄS OCKSÅ: TV4 avslutar samarbete efter protest

TV4 har vid ett flertal tillfällen lyft att nollrasism är en viktig värdering för kanalen. Samtidigt har de hamnat i blåsväder och kritiserats för sin dubbelmoral, bland annat när de bjöd in en Youtubeprofil som gjort främlingsfientliga uttalanden.

Men Lotta Andersson, som är exekutiv producent för Skilsmässohotellet, säger till Dagens Nyheter att de inte kommer att vidta några åtgärder för profilens utspel och att det ”inte kommer bli något krissamtal” med Matikainen.

–  Jag vet inte vad det där är sprunget ur och de här citaten stämmer absolut inte med den bild jag får av Lennart när vi träffas. Det jag har sett av Lennart känns toppen och jag kan inte göra en helomvändning. Vi tycker att han gör ett jättebra jobb i vårt program, säger hon till tidningen.