Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Timell. Arkivbild.

TV4 avslutar allt samarbete med Martin Timell

Efter att ha tagit Martin Timells program ur tablån, väljer TV4 att bryta helt med tv-profilen. – Problemet har funnits där i och med att han är en stor stjärna. Det är slut med den typen av särbehandling nu. På mitt TV4 är beteenden som Timell visat upp fullständigt oacceptabla, säger kanalens VD Casten Almqvist i en intervju med TV4.

Martin Timell och TV4 går skilda vägar. Det meddelar kanalen i en livesändning. TV4 uppger att beslutet togs efter ett internt krismöte.

– Mängden allvarliga vittnes mål har lett oss hit, säger VD Casten Almqvist i en intervju med TV4.

Han berättar för kanalen att en extern utredning ska sättas igång. Den kommer att ledas av en oberoende advokatbyrå som kommer att se över rutiner, produktioner där Martin Timell varit inblandad i. Vad som gjordes och vad som inte gjordes.

– Det är viktigt att vi gör så här så att det inte sker igen, säger Casten Almqvist.

Tidigare medarbetare har vittnat om både trakasserier och sexuella ofredanden från tv-profilen. Enligt de som pekar ut Timell, som jobbat nära honom under produktioner på TV4, ska även flera chefer ha känt till händelserna sedan flera år tillbaka.

Kommer inte att polisanmäla Timell

Nu kommer TV4 att arbeta fram en ny policy med nolltolerans mot det beteende som Martin Timell visat upp. Det inkluderar så väl personal som jobbar för kanalen, som produktionsbolagen de samarbetar med. Gällande hanteringen av Martin Timell säger Casten Almqvist att han är självkritisk. Däremot kommer kanalen inte att polisanmäla Timell.

– Det grundar vi i tre punkter. Dels är det längesedan det hände, dels skedde incidenter på privat mark med personer som inte var anställda av TV4. Och dels valde den drabbade kvinnan att inte gå vidare, säger Casten Almqvist.

Han syftar på en incident år 2008 då Martin Timell tog på en kvinna på ett extremt kränkande sätt i en badtunna.

Vad gällande tv-cheferna Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk, som ska ha känt till badtunnehändelsen, kommer de att få vara kvar. Casten Almqvist menar att de visat en ånger och gjort en avbön samt tagit del av kraftfulla åtgärder.

– Problemet har funnits där i och med att han är en stor stjärna. Det är slut med den typen av särbehandling nu. På mitt TV4 är beteenden som Timell visat upp fullständigt oacceptabla.

"Jag måste revidera hela min approach"

TV4 meddelade även i förra veckan att samtliga program med Martin Timell ställs in. Tidningen Expressen fick tag i honom där han erkände felen han gjort.

– Jag är chockad över att jag har gjort så mycket fel. Jag har alltid gått in för att roa, dra skämt som ibland har gått över gränsen, och jag har inte fattat att det har gjort folk illa. Det blev en chock för mig. Jag måste revidera hela min approach. Jag har pratat med mitt lilla team i dag, som jag har jobbat med i fem år (Äntligen Hemma-redaktionen). Vi är fem stycken, sa han då till Expressen.

GP har sökt Martin Timell för en kommentar. Han hälsar via sin fru Catarina att han inte vill kommentera beslutet.