Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Vera Vitali trivdes med Bonusfamiljen

Ångest, vanmakt och uppdämd frustration. Men också värme, humor och tragikomiska vardagskonflikter. På måndag börjar SVT:s nya dramaserie Bonusfamiljen.

Patrik och Lisa har nyligen träffats och precis flyttat ihop. De har barn från tidigare förhållanden och när tv-serien Bonusfamiljen inleds sitter de på en terapimottagning tillsammans med Patriks ex Katja (spelad av Petra Mede) och väntar på Lisas försenade ex Martin (spelad av Fredrik Hallgren). 

Stämningen är laddad, alla känns obekväma och tystnaden blir direkt plågsam innan Martin till slut stövlar in och presenterar sig lite valhänt för de båda terapeuterna (Ann Petrén och Johan Ulveson).

De fyra har samlats för att prata ut om ett barnkalas som eventuellt gått överstyr. För givetvis handlar det om barn, egna och andras, som det så ofta gör när det gnisslar i bonusfamiljer. Det har SVT tagit fasta på i sin nya och redan hyllade dramaserie, skapad av Clara och Felix Herngren och deras bolag FLX.

Med på tåget

- Jag blev engagerad och övertygad om att göra serien efter att ha träffat Felix. Han var så inspirerande och klok att jag verkligen ville vara med på tåget, berättar skådespelaren Vera Vitali för GP.

Då ska man veta att den här tågresan varken blir rak eller särskilt bekväm, varken för Vera Vitalis välmenande rollfigur Lisa, hennes nya sambo Patrik (Erik Johansson), deras tre barn eller någon annan i deras närhet. 

Sådant är livet i de flesta bonusfamiljer, det går upp och ner, det kan bli stillastående eller skena iväg, men det är sällan det spårar ur helt och hållet. 

- Jag och Clara lever själva i en bonusfamilj sedan tolv år tillbaka och det är någonting som präglat våra liv ganska kraftigt. Hur vi lever med bonusbarn varannan vecka och numera även gemensamma barn. Ena dagen gråter man och den andra dagen skrattar man åt situationen, säger Felix Herngren till SVT.

Skuggsidan

Om humorn var ständigt närvarande i Herngrens tv-succé Solsidan, befinner vi oss den här gången på skuggsidan. Visst är Bonusfamiljen både rolig och stundtals obehagligt träffande, men den befriande humorn drar förbi endast som tunna stråk under mörka, hotfulla moln. 

Vera Vitali har ingen personlig erfarenhet av att växa upp med skilda föräldrar eller att leva med styvsyskon, men bonusfamiljer är inget nytt för henne.

- Nästan alla mina kompisar är i den här situationen. Det är ju extremt vanligt.

När serien börjar har Lisa två barn, en trumpen tonåring och en rätt dumdryg son, medan Patrik har en son så väluppfostrad och vattenkammad att hälften vore nog.  Givetvis drar de inte jämnt, men mycket av skulden till det står att finna hos de fyra vuxna som får allt svårare att hantera sin föräldraroll i den föränderliga verklighet som nya familjebildningar alltid innebär.

Klart med andra säsong

- Lisa vill väl och är mån om att alla ska ha det bra men hon är också impulsstyrd och konflikträdd, hon kör bara på utan att tänka efter. Samtidigt är hon passionerat förälskad i Patrik och gör vad hon kan för att deras liv ihop ska fungera. Men det är inte lätt, säger Vera Vitali.

Bonusfamiljens första säsong spelades in i höstas, och Vera Vitali berättar att hela produktionsgänget håller på att spela in en ny säsong just nu. 

SVT har nämligen beställt en andra säsong, redan innan man vet hur den första tagits emot av publiken.

- Eftersom det är barn med i serien så sade vi att om vi ska få det trovärdigt med samma skådespelare så måste man göra det här nu. De växer ju ganska snabbt, säger Felix Herngren till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.