Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tv-succén får fler att söka hjälp efter övergrepp

Den norska tv-succén "Skam" har gjort att allt fler söker hjälp hos professionella aktörer efter sexuella övergrepp. I Oslo har 30 procent fler sökt hjälp hos Övergreppsmottagningen jämfört med de senaste åren, skriver NRK.

Den norska tv-serien "Skam" har gjort succé i hela Norden. I serien får man följa ungdomar i skolan där frågor som sex, feminism och relationer tas upp. Nu visar statistik att allt fler ungdomar söker professionell hjälp efter övergrepp, skriver NRK.

30 procent fler har uppsökt Övergreppsmottagningen i Oslo jämfört med antalet från tidigare år. Dessutom har resurscentret Dixi haft en ökning på 26 procent sammanlagt jämfört med tidigare år.

- Jag tror att när fler får veta vad som faktiskt är straffbart så kanske de tänker att det de varit utsatta för inte var okej. Det bidrar till att öka kunskaper till många, men det stärker en också till att söka hjälp, säger Lisa Arntzen, socionom och presskontakt hos Dixi, till NRK.

LÄS MER: Skam tar unga på allvar

LÄS MER: Skam får fjärde säsong i vår

"Förvirring och oförstånd"

Men samtidigt som fler söker hjälp visar statistik, enligt NRK, på att bara 10 procent av de som upplevt sexuella övergrepp anmäler.

- Den första reaktioner på ett övergrepp är oftast förvirring och oförstånd. Ibland diffus skam och skuld. Men förstår inte riktigt vad det var, säger Helle Nesvold, överläkare på mottagningen i Oslo, till NRK.

Hon menar att serier som "Skam" bidrar till att fler får veta hur man kan söka hjälp och att det är viktigt att söka hjälp, även om man inte vill polisanmäla.

- Ungefär en femtedel kommer utan att förstå vad som hänt. De vaknar kanske i en konstig situation och är i behov av att klara upp det hela. Vi hoppas att ökningen betyder att fler söker hjälp och att det inte är fler som blivit utsatta för våldtäkt, säger hon.

LÄS MER: Unga drabbas av norsk "Skam"

Dessutom menar NRK att också polisanmälningarna ökat med 27,9 procent från i fjol. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.