Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kurre är populär som varuhusets tomte - men hans fingrar har svårt att inte fortsätta tjuva.

Tjuvarnas jul

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Julkalender

Julkalender

Tjuvarnas jul

Manus och regi: Stefan Roos, Per Simonsson

Med: Gustaf Hammarsten, Tea Stjärne, Siv Carlsson m fl.

Vardagar: SVT Barnkanalen 07.15, 18.45, SVT 1 07.15, 18.45.

Helger: SVT Barnkanalen 08.45, 18.45, SVT 1 18.45.

Julkalendern på SVT är en tung tradition och ett prestigeuppdrag för alla som jobbar med tv-drama. Å ena sidan skriver man in sig i den svenska tv-historien. Å andra sidan får man stålsätta sig inför domen från tittare och recensenter. Mer än en julkalender har blivit grundligt utskälld: För lite jul, för hemskt, för barnsligt, för udda.

Men årets julkalender Tjuvarnas jul kan mycket väl bli en favorit, åtminstone bland barnen. Det är en saga av klassiskt snitt, utan ironi, metahumor eller sångnummer. I stället är det en rak berättelse om den klantige ficktjuven Kurre (Gustaf Hammarsten) som får en liten flicka på halsen. Hon heter Charlie och är utmärkt spelad av unga Tea Stjärne.

Efter en motig start blir hon accepterad av Kurres tjuvliga Klappsnapparna, ledd av den imposanta Madame Bofvén (Siv Carlsson). Deras rövarliv är fattigt, spännande och moraliskt problematiskt, något som ställs på sin spets när julen närmar sig. Är det till exempel okej att stjäla, om man bara tar från dem som är rikare än man själv?

Inspirationen från Charles Dickens är uppenbar, men här finns fler influenser, som Astrid Lindgrens berättelser och Rövarna i Kamomilla stad. De inledande scenerna mellan Kurre och Charlie påminner dessutom väldigt mycket om Chaplins pojke, vilket verkligen inte är det sämsta.

Som vuxen tittare hade jag inte tackat nej till mer humor och spänstigare dialog. Ett exempel på en julkalender som lyckades med konststycket att vara både spännande, lite rörande och humoristisk är En riktig jul (2007), där det slog gnistor om tugget mellan flickan Mila och tomtenissan Elfrid.

Riktigt så fräsig är inte Tjuvarnas jul. Men så är inte jag målgruppen, heller. Jag är säker på att många av de yngre tittarna kommer att skratta sig blå när den smarta och fingerfärdiga Charlie gång på gång lurar alla korkade vuxna – tjuvar som poliser.

Efter att ha sett de första sex avsnitten tycker jag att figurerna runt Kurre och Charlie, till exempel resten av tjuvligan, är lite för ytligt tecknade. Förhoppningsvis kliver Skuggan, Bongo och Trollet fram och blir mer än lortiga bakgrundsgestalter längre fram i serien.

Hur som helst är Tjuvarnas jul en traditionell julkalender med murriga gammaldags miljöer, ett ihållande snöfall, väl vald musik och en lagom moralisk undertext.

En utmärkt julstämningshöjare, med andra ord.

Bild: Torbjörn Skarhed
Bild: Torbjörn Skarhed