Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/43

Tio år sedan Sopranos – så gick det för stjärnorna

The Sopranos brukar kallas den mest betydelsefulla tv-serien någonsin. Tio år har gått sedan det sista avsnittet av The Sopranos sändes i TV, men dess influenser märks än i dag.

Med välproducerade tv-serier som House of Cards, Game of thrones, West world och Breaking Bad är det lätt att glömma bort att tv en gång i tiden var något man slötittade på mellan middagen och läggdags.

1999 såg vi på Vänner, som var inne på sin femte säsong, Frasier hade utsetts till det roligaste tv-programmet (igen) och det kändes som om alla dramaserier utspelade sig på ett sjukhus, en polisstation eller advokatbyrå.

Den 10 januari 1999 hade The Sopranos premiär i amerikansk tv, och ingenting skulle någonsin bli sig likt efter det.

LÄS OCKSÅ: Tv-hjältarna som vi älskar att hata

Berättelsen om en maffiaboss i New Jersey var mörkare, mer våldsam än något annat vi sett i tv, och struntade fullständigt i gamla regler om att varje avsnitt skulle kunna stå för sig själv. Vi presenterades för en huvudkaraktär, Tony Soprano, som inte nödvändigtvis var lätt att tycka om. Tvärtom var han full av fel och brister och hade en moralisk kompass som kunde pendla från norr till söder fortare än du hann säga "cannoli".

LÄS OCKSÅ: Så gick det för skådespelarna i Twin Peaks

Framför allt så visade serien att det var möjligt att berätta en större historia i tv-mediet. Sopranos kändes, i brist på bättre ord, som en film snarare än tv.

Från starten 1999 till den avslutande säsongen 2007 fick serien mängder av utmärkelser och den toppar ofta listor över tidernas bästa tv-serier.

Trots en hyllad skådespelarensemble har förvånansvärt få gjort något större väsen av sig efter seriens avslut.

James Gandolfini, som spelade Tony Soprano, gjorde två dokumentärfilmer om Irakkriget och hur krig påverkar soldater. Han medverkade också i flera filmer, bland annat The Loop och Were the wild things are. 2013 omkom Gandolfini i en hjärtattack under ett besök i Italien.

LÄS OCKSÅ: 35 år efter ET – så gick det sen

Några ur tv-serien har blivit omskrivna ha hamnat i klammer med rättvisan. Unge Robert Iler, som spelade Tony Sopranos son, har arresterats för rån och droginnehav. En annan skådespelare har suttit i fängelse misstänkt för polismord.

Det sista avsnittet av Sopranos sändes i amerikansk tv den 10 juni 2007. 

Bläddra i bildspelet här ovan för att läsa om vad stjärnorna ur Sopranos gör i dag.

SE OCKSÅ: Så minns vi Sopranos-stjärnan James Gandalfini

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.