Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tid för genombrott för Hedda Stiernstedt

Starka känslor, konflikter och kärlek är några av ingredienserna i SVT:s nya dramaserie Vår tid är nu. Hedda Stiernstedt spelar en av huvudrollerna som överklassflickan Nina: "En drömroll!"

Heddas Stiernstedts rollfigur Nina är yngsta dottern i restaurangfamiljen Löwander.

– En mångbottnad karaktär och en av de större rollerna – som jag får spela under en stor del av hennes liv när det händer så otroligt mycket. Det känns verkligen lyxigt.

Serien tar avstamp i fredsdagen, måndagen den 7 maj 1945. Andra världskriget är över och mitt i firandet på Kungsgatan i Stockholm stöter två främlingar ihop, överklassflickan Nina och kökspojken Calle – en snabb kyss och sedan är det korta mötet över. De två vet inte då att mycket snart kommer de att ses igen – och att kyssen var starten på en kärlekshistoria som utmanar klassgränserna.

Hur förberedde du dig för att hitta rätt i 40-talsandan?

– Vi kom överens med regissörerna att vi inte skulle göra så mycket förutom med språket. Vi måste så klart tvätta det, strama upp och ta bort ord som typ, alltså, eller och lägga till att vara väldigt artig, man duar inte varandra, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter:

– Omständigheterna är annorlunda, tiden är annorlunda men känslorna är de samma. Det var viktigt för mig att hålla det nära och det var den taktiken jag bestämde mig för. Att inte sätta någon distans mellan mig och karaktären i form av år.

Svt har satsat på hög kvalitet när det gäller de tidstypiska miljöer och kläder.

– Scenografin, de fantastiskt fina uppbyggda miljöerna gör att man slungas in i tiden och inte behöver fundera så mycket. Då blir det viktigare att koncentrera sig på vad som händer i just den här relationen i just den här scenen och inte tänka på det stora.

Hedda Stiernstedt fyller 30 år i höst. Bakom sig har hon ett antal roller i filmer och tv-serier. Länge var teater och skådespeleri ett fritidsintresse för henne. I hennes värld var det ett ouppnåeligt yrke.

– När jag var 23 och pluggade litteraturvetenskap fick jag möjlighet att provspela för en film,Studentfesten och då hände något i mötet med många andra unga människor med skådespelarplaner och jag hittade en väg in i yrket, berättar hon.

Hon sökte men kom aldrig in på Scenskolan. Istället satte hon ihop en egen utbildningsväg där hon blandat jobb med teaterlektioner och en fristående kurs på Scenskolan.

Varför är skådespelet ett uttryckssätt som passar dig?

– Det gillar att det är ganska explosivt, det är kroppsligt och du rör dig. Man jobbar också med psykologi till en viss del och mänskliga beteenden, det intresserar mig och jag fascineras av mänskliga relationer och känslor.

Hur hoppas du att publiken tar emot serien?

– Att de ska fångas i karaktärernas liv eller bara tycka om den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.