Belinda Olsson, programledare för Opinion live. Bild: Sofia Sabel
 
Belinda Olsson, programledare för Opinion live. Bild: Sofia Sabel  

SVT:s Opinion live görs om

Till våren kommer SVT:s debattprogram flytta ut från studion i Göteborg och sändas från olika platser i Sverige. Dessutom blir det en nysatsning för unga inför valet nästa höst.

ANNONS
|

Höstens sista Opinion live sänds som vanligt från studion i Göteborg den 21 december. Nästa säsong väntar stora förändringar.

–Efter årsskiftet kommer vi vara ute och sända från olika delar av landet, inte varje gång, men ofta, säger Robert Olsson, programchef för samhällsredaktionen, SVT Göteborg.

Lokala debatter - men också nationella frågor

Den främsta anledningen till nysatsningen är att bättre kunna plocka upp lokala debatter.

– Det en övergripande önskan från programledningen att vi ska anknyta mer till det som händer ute i landet, säger Robert Olsson.

Han betonar att det inte betyder att man helt släpper de stora debatterna.

– Vi ska fortsätta att lyfta frågor med nationellt intresse. Där pågår ett arbete, vi är inte riktigt framme än med vilken nivå vi ska lägga det på, säger Robert Olsson.

ANNONS

Även förändringar online

Även SVT:s debattforum online ska förändras, men där är det mer oklart hur slutresultatet blir. Enligt Robert Olsson kommer det troligen att bli en satsning på fördjupning kring olika debatters ursprung.

– Man kommer kanske oftare att plocka upp hur debatter föds, till exempel hur och varför begreppet nogo-zoner föddes vad som har hänt med begreppet under debattens gång, säger han.

Specialsändningar inför valet

Enligt uppgift till GP kommer det även att ske en satsning online för en ung publik och när höstens val närmar sig kommerOpinion Live att göra specialsändningar från olika delar av landet, något Robert Olsson inte kan bekräfta.

– SVT:s valbevakning kommer att presenteras i sin helhet vid ett senare tillfälle, säger han.

Belinda Olsson: "Vi måste skala ner"

Redaktionen har redan testat att sända Opinion live utanför studion. I våras sändes programmet från restaurang Palace i centrala Göteborg.Tidigare i höst gjordes också ett nedslag i Vivalla i Örebro, omskriven som en extremt segregerad och problemfylld stadsdel.

–I sådana lägen måste manhitta rätt röster som inte blir kulisser, där kände jag att vi inte nådde hela vägen fram i Vivalla, säger Belinda Olsson, programledare.

Vad lärde du dig av det?

– Jättemycket. Det är himla viktigt att man inte blir den där tv-cirkusen, vi måste skala ner för att hamna rätt. Om vi lyckas tror jag att det kan bli väldigt bra, säger Belinda Olsson.

ANNONS

Hon ser positivt på förändringen och hoppas kunna hitta frågorna som berör både lokalt och nationellt.

– Vi kommer inte att debattera en ishall som folk är förbannade på, utanmåste hitta frågor som berör fleröver hela landet. Personligen ser jag fram emot detta, jag har ju spenderat enormt många timmar i den där studion.

Mycket debatt från Göteborg

SVT Göteborg har en lång tradition av att sända debattprogram från Göteborg. Det första Debatt sändes 2001 och gick ända fram till 2015 (med uppehåll under 2007 då det ersattes av Argument från Umeå).

Från våren 2016 har Opinion live tagit över Debatts sändningstid.

ANNONS