Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viveca Lärn är missnöjd med beslutet att inte sända fler Saltön-avsnitt. Bild: Adam Ihse

SVT lägger ner populära tv-serien Saltön

Trots goda tittarsiffror och en lojal publik väljer SVT att inte sända fler avsnitt av tv-serien Saltön. "Det är en skandal", tycker författaren bakom böckerna, Viveca Lärn.

De fyra miniserierna om Saltön som utspelar sig i Bohusläns skärgård har i snitt setts av 1.7 miljoner tittare vardera. Det är utomordentligt goda siffror. Ändå väljer SVT att inte sända fler avsnitt efter att nuvarande säsong nått sin final. 

Göteborgska författaren Viveca Lärn har skrivit de sex romaner som ligger till grund för SVT-produktionerna. GP når henne när hon sitter på en turistbuss i Andalusien, dit hon rest för att skriva nytt material och skärma av sig från omvärlden under november månad. 

Hon är inte nöjd med beslutet.

– Det är en skandal, och en förolämpning mot skådespelarna som är så populära. Till och med här i Andalusien får jag frågor från semestrande svenskar och utlandsboende om det ska komma en fortsättning.

"Tragiskt"

En av böckerna i sviten, Halta hönans hotell, återstår att filmatisera. Viveca Lärn är övertygad om att även den skulle ha blivit tilldelad en miniserie om bara Saltön-berättelserna utspelat sig i Stockholms skärgård.

– Saltön är en värld så långt borta från deras horisont att de inte kan begripa dess betydelse för andra människor. Jag tycker att det är tragiskt. En bok är en bok och en serie är en serie, det går förstås inte att jämföra, men båda ska få finnas om de är älskade av många. 

LÄS MER: Premiär för efterlängtad Saltön-säsong

– Jag har inte varit i kontakt med SVT på tre-fyra år, men enligt ryktesvägen beror det på att Saltön inte setts av nog många på SVT Play. För mig låter det vansinnigt. Tänk, en tv-kanal som vi alla äger, nonchalerar sina tittare på det sättet. 

Innan den spanska turistvärden ropar "Silenzio!" åt Viveca Lärn och vi tvingas avbryta samtalet, hinner hon tillägga att hon, regissören Lena Koppel, skådespelarna, och produktionsbolaget Anagram alla ville se en fortsättning, och inte kunde föreställa sig att den inte skulle bli av.

Programchefen: "Okontroversiellt beslut"

Anna Croneman är programchef för drama och film på SVT. Hon tycker att ärendet är okontroversiellt, och att SVT inte bara kan se till tittarsiffrorna när de bestämmer vad som ska visas.

 – För mig är det ganska naturligt att en miniserie med fyra säsonger går mot sitt slut. Så mycket tid har ingen annan liknande produktion getts, någonsin. 

LÄS MER: Viveca Lärn inviger utställning om Saltön

Än har hon inte formulerat det planerade förslaget om att bolaget inte ska sända fler avsnitt, men anser att sådana beslut ibland måste fattas, trots stor publik och en folkkär författare till ursprungsromanerna. 

 – Vi har så himla få slottar, som det heter. Det är dags att andra producenter och kreatörer får göra någonting nytt.

Stämmer det som Viveca Lärn har erfarit, att det handlar om att tv-serien inte visas nog mycket på SVT Play?

– Jag tycker inte att det är särskilt elegant när upphovspersoner går ut i pressen och uttalar sig om rykten.  Jag har absolut inte sagt det.

Men är det så?

– Det är alltid en av avvägningarna som görs. Vi måste göra serier för olika målgrupper. Det är vårt uppdrag som public service-bolag. 

De tre första säsongerna av Saltön sändes i SVT mellan 2005 och 2010. En fjärde säsong om fyra avsnitt visades i augusti 2017. Bland de namnkunnigaste som synts i rollerna som excentriska skärgårdsbor hittas Tomas von Brömssen, Per Myrberg, Glenn Hysén, Ulla Skoog och Anki Larsson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.