Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Springfloden snart tillbaka

Andra säsongen av Springfloden pågår för fullt i Göteborg. En villa i Örgryte föreställer kriminalkommissarie Mette Olsäters hem, fast egentligen bor hon i Stockholm.

Stora delar av tv-serien filmas i och runt Göteborg under hösten, även om handlingen inte alls utspelar sig här. 

I produktionsbolagets lokaler vid partihallarna förbereder sig några av skådespelarna för eftermiddagens och kvällens tagningar i Örgryte.

Förra säsongen avslutades med att polishögskolestudenten Olivia Rönning, spelad av Julia Ragnarsson, fick reda på att mordoffret i dramat i själva verket var hennes mamma, en mexikansk kvinna. När den nya serien börjar har det gått ett år.

– Det har skett mycket med henne sedan sist och det är spännande att få undersöka hur hon har förändrats. Olivia är rättfram, ambitiös och modig. I första säsongen tyckte jag att hon var lite naiv, hade dåligt konsekvenstänkande. Nu har hon mognat, kommit ned i varv. Samtidigt är hon ju samma person, säger Julia Ragnarsson.

"Lite för tuff"

Hemma i paret Olsäters hem ska det bli välkomstfest för Olivia som kommer hem från en resa i Mexiko. Cecilia Nilsson som spelar kriminalkommissarie Mette Olsäter, har fått festmakeup och en färggrann tunika. Mette är en kompetent utredare med starka åsikter och med stabilt privatliv.

– Hon kan vara lite för tuff ibland. Jag vet inte om jag skulle vilja ha henne till chef själv, hon är snabb att dra slutsatser, säger Cecilia Nilsson.

Men hon tycker det är väldigt roligt att återvända till sin rollfigur. 

– När man har satt en figur så kan man gå åt andra håll, våga vara lite mindre tuff, kanske. I den här säsongen kommer Mette att gå igenom saker som skakar om henne. Hon är fortfarande utredare, men det blir en del förändringar. Privat har hon och hennes man inte lika mycket familj runt sig, de går in i en fas när det bara är de två och det är hon inte riktigt bekväm med.

Skit under naglarna

Mette Olsäters man, barnpsykologen Mårten som spelas av Michael Segerström, kommer att synas lite mer i säsong två, men några actionscener blir det inte fråga om.

– Nej, Mårten står för vardagen. Han är snäll, lite flummig och tycker om att laga mat. Ligger rätt nära mig själv. Jag tror inte jag har förutsättningar att vara Ola Rapace vid 73 års ålder, säger han och skrattar.

Kjell Bergqvist har låtit håret växa och återigen gått in i rollen som den hemlöse före detta kriminalaren Tom Stilton som löser brott tillsammans med Olivia. Han ska strax sätta sig i sminket och få lite skit under naglarna.

– Tittarna kommer att känna igen honom. En lågmäld, trasig man. I säsong två får han ett återfall och flyttar ut till kojan igen. Man brukar säga: spela inte kostymen, jag ser ut som en uteliggare, det räcker. Jag försöker alltid göra så lite som möjligt. Sif Ruud, min mentor på teaterskolan sa att det svåra med det här yrket är att komma underfund med hur enkelt det är.

Springfloden 2 är baserad på Rolf och Cilla Börjlinds andra bok om Stilton och Rönning. Ett fingerat självmord i Stockholm visar sig hänga ihop med ett styckmord i Frankrike.

Inspelningarna startade i Marseille i maj med Kjell Bergqvist och Dar Salim som spelar Abbas, spanare med kriminellt förflutet. I augusti satte man igång i Göteborg, nästa fas blir utomhustagningar i Stockholm, parallellt med inspelningarna i Göteborg. Den förste december ska allt vara färdigfilmat. Premiären är beräknad till nästa höst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.