Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/24

Sjukskrivna trebarnsmamman fick helrenovering

Annelie är sjukpensionär och familjen bodde tidigare i ett fallfärdigt och överbelamrat hus som både var ruttet och angripet av svartmögel. Men Kanal 5:s "Sofias änglar" ryckte ut och hjälpte till: "Det går inte att beskriva i ord hur mycket det betydde för oss. Det är svårt att hitta ord för hur fantastiskt det blev", säger Annelie till GP.

Annelie, som är sjukpensionär, bor i Kungsbacka tillsammans med trillingsönerna Joel, Isak och Simon som föddes 2005. Bredvid deras hus bor Annelies föräldrar. Pappan till barnen lämnade familjen när barnen var små.

- Pappan lämnade oss och skickade ett mejl att han aldrig ville komma tillbaka. Han ringer inte ens barnen, säger Annelie.

Huset var tidigare fullt av skrot, drabbat av svartmögel och trångt att bo i. Annelie sov på soffan och bröderna delade på ett litet sovrum. Därför bestämde sig Annelie att söka hjälp hos Kanal 5:s "Sofias änglar". Och de kom för att hjälpa till.

- Det går inte att beskriva i ord hur mycket det betydde för oss. Det är svårt att hitta ord för hur fantastiskt det blev. Jag tror aldrig att jag har gråtit så mycket i hela mitt liv, säger Annelie.

Många och långa sjukhusbesök

Bara två dygn gammal blev Simon allvarligt sjuk och läkarna gav beskedet att han inte skulle överleva. Men Simon trotsade domen och idag är han en glad kille som gillar idrott. Dock är sjukhusbesöken långa och många. Men besöken av "Sofias änglar" har förändrat allt.

- På intensivvårdsavdelningen finns det ingen vardag. Men vi var på Sahlgrenska sjukhuset i förra veckan och det var en helt annan sak för nu vet jag att vi har det så mycket bättre hemma. 

Största renoveringen någonsin

Kanal 5:s team konstaterade att renoveringsbehovet var enormt och deras renovering är ett av de största arbetet som någonsin utförts i "Sofias änglar".

- Jag bad om hjälp för barnen. All den lyx som vi fått bad jag inte ens om. Bara detta att Simon kan gå in och stänga sin dörr. Att de får knacka på varandras dörrar. De frågar om de får hälsa på varandra och de lånar saker av varandra. Det är ett helt annat liv.

"Haft dåligt samvete"

I flera år har Annelie haft dåligt samvete över hennes och barnens situation. 

- Jag vill så mycket. Jag vill kunna springa med barnen, fast jag går på kryckor. Jag har haft dåligt samvete för att de är för tidigt födda även om läkaren sa att det inte var mitt fel.

Har det förändrats något?

- Ekonomiskt finns det fortfarande där. Jag kan inte ge dem allt, bio är fortfarande en lyx. Men jag behöver inte känna skuld nu när de har varsitt rum och en megalyxig tv. Vi har alltså fått världens största tv. Det ger en frid. Men såklart oron och allt som sliter för att Simon är sjuk och för att inte räcka till för barnen, den finns kvar. Men det är på ett helt annat plan idag, säger Annelie.

Besökte favoritlaget

Förutom en helrenovering fick också Joel och Isak besöka sina Idoler - spelarna i IFK Göteborgs A-lag med Tobias Hysén i täten. I programmet får Joel och Isak fotbollsskor, en påse med gåvor och två säsongskort till IFK:s alla matcher.

- De älskar all bollsport förutom Joel som älskar all sport i världen. Att de fick komma till Kamratgården är jättestort. Jag har inte ens kunnat ta med dem på en fotbollsmatch, det har varit en dröm. När de kom hem var de helt knäpptysta och när ett barn är så tyst fattar man hur stort det var. 

Avsnittet i "Sofias änglar" sänds måndag den 28 november 20:00 i Kanal 5. Programledare är Sofia Wistam som har med sig Johnnie Krigström och Mattias Särnholm.

LÄS MER: Sofia Wistams bror nära att dö

 

Se bildspelet ovan med före- och efterbilder från programmet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.