Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/15

Se bilderna från Sveriges Downton Abbey

Den har beskrivits som SVT:s största dramasatsning i modern tid. Nästa höst börjar Vår tid är nu, ett epokdrama som följer krögarfamiljen Löwanders öden från krigsslutet 1945 och tre decennier fram, under det framväxande Folkhemmet.

Nääs slott i Lerum har en närmast orörd 1800-talsinteriör. Dessvärre tycks även värmeisoleringen vara av 1800-talssnitt, för under inspelningen av avsnitt nio i Vår  tid är nu, huttras det ordentligt bland den inbjudna pressen.

– Här är vi hela dagen, säger Suzanne Reuter som spelar matriarken Helga. Som tur är har vi värmekjolar och underställ, och våra snälla kostymörer ser till att vi håller oss varma hela tiden.

Mattias Nordkvist har även han lugnande besked för dem som värnar om svensk skådespelarelits välfärd; framför kameran och lamporna är det nämligen sällan lika kyligt.

– Och passionen! Den får vi inte glömma. Den brinner och svallar, säger Adam Lundgren.

Året är 1945, kriget är slut. Bröderna Peter (Lundgren) och Gustav (Nordkvist) möts igen. Under Peters bortavaro har Gustav sett till familjerestaurangens överlevnad och vill fortsätta att driva den som familjen gjort i alla tider. Peter har andra idéer, och det har också yngsta dottern Nina (Hedda Stiernstedt) som helst vill förvandla byggnadens festvåning till en nattklubb. Det är med andra ord bäddat för konflikter i de hittills 20 avsnitt som beställts, och som spelas in mellan maj 2016 och september 2017.

Förutom överklassens familjedrabbningar får vi i dramat, som spänner över trettio år, också följa tvisterna hos restaurangpersonalen som drivs med hård hand av kökschefen Stickan (Peter Dalle).

– Han är ingen elak kille, men sträng. Det var så på den tiden. I köket fanns det nästan en sorts militärpennalism, säger Dalle, som ser att återigen få filma med goda vännen och kollegan Suzanne Reuter som en av de verkliga bonusarna med inspelningen.

Dirigerar dem alla, förhoppningsvis något mildare än kökschefen, gör huvudregissören Harald Hamrell som också är på plats i Lerum. Han säger till GP att han naturligtvis har klassiska historiska filmdraman som utspelar sig under samma tidsepok i ryggen, som Lars Molins Tre kärlekar, men att det är viktigt att inte låsa sig vid dem.

– Filmkonsten förändras så rasande snabbt, och risken finns att man håller det gammaldags bara för att det är ett epokdrama. Den moderna publiken är van vid ett snabbt berättande. Drivet är viktigt.

Är det här ett svenskt syskon till Downton Abbey?

Harald Hamrell ler.

– I alla fall en kusin. Så kan man kanske säga.

I oktober får tittarna ta del av frukten när den första av de två inspelade säsongerna börjar sändas. Om den driftiga familjen Löwander lyckas kämpa sig till också en tredje säsong är en fråga för framtiden, menar produktionslaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.