Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Sanna Nielsen blir årets julvärd

Sanna Nielsen får det hedersfyllda uppdraget som julvärd på SVT. "Jag vill skänka ett lugn i en stressad tid".
- Jag vill bjuda på det trygga, varma och äkta som är viktigt för mig när det handlar om julen. Jag vill såklart sprida glädje, men samtidigt är jag inte rädd för lugnet. Och så en sak till. Det kommer bli musik, jag älskar julens toner, säger Sanna Nielsen i en kommentar direkt efter beskedet att hon blir SVT:s 16:e julvärd.
 
Mark Levengood, just nu aktuell med SVT-programmet Tro, hopp och kärlek, var favorittippad hos spelbolaget Unibet. Med bland lågoddsarna för hedersuppdraget som julvärd som fanns även Niklas Strömstedt, Lotta Lundgren och Kristian Luuk. Hos Betsson trodde spelarna mest på Sven Melander, Lotta Lundgren och William Spetz, medan Sanna Nielsen låg betydligt längre ned på tipslistorna.
 
Själv ser hon fram mot sitt, eventuellt lite överraskande, hedersuppdrag.

- Min viktigaste uppgift blir att vara ett sällskap för alla tittare. Jag vill skänka ett lugn i en stressad tid, säger Sanna Nielsen till SVT.

Samma värd varje år

I början av SVT:s julfirande återkom samma julvärd varje år, men sedan 2003 har det varit olika personer som har fått tända det traditionsenliga ljuset i tv på julafton. 

Bengt Feldreich var först ut som julvärd och det är även hans berättarröst som fortfarande hörs under "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul". Många förknippar även julvärdskapet med Arne Weise, som tog över efter Feldreich 1972 och sedan syntes i rutan de flesta julhelger fram till 2002.

Sedan dess har en lång rad folkkära profiler turats om att guida tv-tittarna genom tablån på julafton. 

Gina Dirawi yngsta julvärden hittills

Senast var det Gina Dirawi, som också blev den yngsta julvärden hittills. Hon lockade nästan fyra miljoner tittare att bänka sig framför tv-apparaterna. 

När SVT berättade att en praktiserande muslim skulle vara julvärd fick Gina Dirawi applåder och stöd, men det tog heller inte lång stund förrän de sura och i vissa fall hatiska kommentarerna började hagla i sociala medier.

- Jag förstår inte riktigt ilskan. För mig handlar julvärdskapet om att sprida värme och gemenskap, och det är jag bra på. Det är därför SVT har gett mig jobbet, sa Gina Dirawi då till GP.

Förra året gjorde även Arne Weise comeback som julvärd i webb-tv-kanalen News55, som främst riktar sig till en publik som är 55 år och uppåt. 

Sanna Nielsen rutinerad

Sanna Nielsen debuterade på Svensktoppen som elvaåring, har släppt elva skivor och deltagit i Melodifestivalen inte mindre än sju gånger. För två år sedan vann hon med låten Undo, som sedan slutade trea i Eurovision Song Contest. I somras tog hon också över som programledare för Allsång på Skansen.

Trots det ser hon fram mot sitt juluppdrag med viss bävan.

- Ja, jösses vad läskigt det känns! Det är ju så stort att vara julvärd, säger Sanna Nielsen till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.