Richard Waje nervös inför Kockarnas kamp

ANNONS
|

Västkustprofilen Richard Waje driver sedan fjorton år tillbaka Lasse Majas krog på Marstrand ochär ett tungt namn i restaurangbranschen, med gedigen erfarenhet från Sverige,London ochAustralien. Nyligen blev han också delägare i göteborgska Brasserie Lip.

Trots detta cvvar han nervösnär han skulle medverka i Kockarnas kamp.

– Svinnervös, säger Richard Wajeoch skrattar.

Varför det?

– Jag har tittat på programmet tidigare och tyckt attdet settlätt ut från soffan. "Det där är ju piece of cake" minns jag att jag har sagt ett antal gånger. Mennär man väl står där i ladan med3-4 kameror på sig, då får manett nervpåslag som ärhelt osannolikt. Det blev bättre med tiden.

ANNONS

Fick du några råd av andra som varit med?

– Jo, Håkan Thörnström och Karl Ljungpratade jag lite med inför. De gavmig en del tips, som attinte försökavinna varje tävling. Det är bättre att rikta in sig på mitten så att man inte gör bort sig genom att chansa.Om det var ett gott råd eller inte får du se i programmet, jag får inte avslöja någonting (skratt).

LÄS MER: Richard Waje snubblade över enorma mängder utrotningshotad tonfisk

Hur kan man göra bort sig?

– Man kan åka ut tidigt och det är ju alltid jobbigt. Eller så skär man sig av misstag, eller bränner en rätt.När man väl står där är det också lätt att man glömmer bort sådant som man har i ryggmärken, som enkla grundrecept på pannkakor, omeletter och sådant där, grejer som varje tioårig unge kan. Många kända kockar har tackat nej på grund av det.Jag var självlite tveksam först om jag skulle ställa upp eller inte, för när det väl händer någonting blir det ju en del medial uppmärksamhet. Men så tänkte jag: Äh, jag skiter väl i om jag gör bort mig. Det är jag för gammal för att bry mig om.

Hur förberedde du dig?

ANNONS

– Knappt alls. I alla fall mindre än de flesta andra.Några hadetränat jättemycket.Alla nekade först, men sen kom det fram. Det är vanligt tror jag. Edin som vann förra året hade ju till exempel tränat ett helt halvår i förväg.Jag styckade väl några djur, hackade en del rättika, sådana saker. Men inte mer.

Edin Dzemat vann tävlingen i fjol. Andra Göteborgskockar som tagit hem förstapriset är Gustav Trägårdh och Håkan Thörnström. Varför går det så bra för Göteborg?

– Jag tror att många av oss inte bara har jobbat på finkrog utan stått i köket på vanliga restauranger, där vi fått jobba från grunden med hantverket.En hel del av Stockholmskockarna hamnar oftast direkt i finkrogssammanhangen. Då blir det pillepill och inte mycket redskap. Det tjänar man inte på i Kockarnas kamp.

Slutligen: Vad ska vi äta till första avsnittet?

– Gärna en portion Wajes chicken thai, det är en gammal klassiker som funnits på olika restauranger. Till det dricker man en kall öl.

LÄS MER: Så tillagar du Wajes chicken thai

Medverkar förutom Richard Waje gör i år bland andra tv-kocken Tareq Taylor och framtidslöftet Linn Söderström, känd som Kock Linn i Sveriges Radio P3-programmet Fredag.

Säsongspremiären börjar klockan 21.00, måndag 18/9 på TV4.

ANNONS
ANNONS