Recension: ”Jills veranda” med David Ritschard – SVT

David Ritschard är den första countryartist som gästat musikprogrammet ”Jills veranda”. Det borde ha landat perfekt. Men pressen på David Ritschard efter genombrottet gjorde att sångaren i stället kollapsade av utmattning inför SVT:s kameror i Nashville.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Äntligen skulle David Ritschard få träffa och sjunga duett med Georgette Jones, dotter till Tammy Wynette och sin stora idol George Jones. Det borde ha varit Nashvillebesökets höjdpunkt, programmets peak. I stället kollapsar den utbrände sångaren i studion och får föras till sjukhus med svåra utmattningssymptom. Allt framför SVT:s kameror.

I fyra säsonger har Jill Johnson fått besök på sin veranda i Nashville av svenska popstjärnor som Lisa Nilsson, Veronica Maggio, Joel Alme, Mauro Scoco och Miriam Bryant. Lagom till den femte säsongens andra avsnitt har hon också bjudit in en countrysångare till sin countryserie.

Det blir dock inget klang- och jubelmöte när David Ritschard dyker upp i Nashville för att spela in sitt avsnitt av ”Jills veranda”. Den hyllade stockholmaren med det höga hårfästet och tryggt uppdragna byxorna hinner knappt landa och installera sig i countrymusikens hjärtland innan vi förstår att något är fel.

ANNONS

Producenten Henrik Stockare gick in och bröt inspelningen

Glädjen och stoltheten över att få sjunga in sin favoritlåt ”I threw away the rose” med Georgette Jones i Muscle Shoals musikstudio försvinner. I stället tycks David Ritschards kropp fyllas av förvirring, ångest och en påtaglig oro som snabbt blir allt värre. Till slut väljer programmets exekutive producent Henrik Stockare att avbryta inspelningen och köra David Ritschard till sjukhus. Sångaren får hjälp in i en svart Chevrolet som backar ut från skivstudions parkeringsplats och försvinner iväg. Det blir det sista vi får se av David Ritschard i Nashville.

I nästa scen befinner vi oss i ett snöigt Stockholm. Jill Johnson och David Ritschard träffas för att dricka kaffe, äta mazariner och prata igenom vad som egentligen hände och tiden därefter. Det har då gått två månader sedan kollapsen i USA.

– Det har varit ett som trauma för mig. Det finns partier som inte bara är mörka utan svarta rent av, berättar David Ritschard och säger att det känns så ironiskt att det skulle hända just när han var i Nashville.

David Ritschard: ”Blir aldrig som innan igen”

Hemma i lägenheten berättar David Ritschard för Jill Johnson om sin hektiska tid efter det stora genombrottet med albumet ”Blåbärskungen” som kom i september 2021. Plötsligt ryckte alla i honom och för David Ritschard blev det till slut övermäktigt att bolla tjänsten på Systembolaget med allt fler turnéer, konserter och inspelningar.

ANNONS

Han sade upp sig från jobbet och satsade på musiken fullt ut. Trots att kroppen skrek efter en paus satte han sig på flyget till Nashville och där, som programmet avslöjar, gick han rätt in in väggen.

– Jag blir nog aldrig som innan. Detta har varit en stor erfarenhet att gå igenom. Den kommer jag alltid att bära med mig.

Hur känner du dig nu då”, undrar Jill Johnson.

– Det tar sig. Jag har växlat ner och börjat skära bort saker som inte är absolut nödvändiga.

Men musiken är fortfarande viktig för David Ritschard. Nödvändig rent av. Därför skiner han upp när Jill Johnson berättar att hon har bokat den legendariska Atlantisstudion så att han kan lägga sång på Jills och Georgette Jones inspelning från Muscle Shoals i Alabama. Och Jill tackar i sin tur glatt ja till att gästa David Ritschards fullsatta spelning på rockklubben Debaser vid Hornstull i Stockholm.

Slutet gott allting gott, så sett.

”Jills veranda” med David Ritschard, avsnitt 2
Bild: Skärmdump/SVT

Georgette Jones, Jill Johnson och David Ritschard – ”I threw away the rose”

gradegradegradegradegrade
Detta var favoritlåten som David Ritschard tog med sig till Jill Johnson i Nashville, skriven av Merle Haggard (som också spelat in den i en fin version) men kanske mest känd i George Jones tappning. Däremot lär inte David Ritschards tolkning tillsammans med Georgette Jones och Jill Johnson gå till historien. Man riktigt känner anspänningen när han tar över sången i andra versen och ja, det låter inte jättebra. David Ritschard sjunger i ett lite för pressat röstläge och all den magi som han kan fylla sina svenska texter med försvinner på engelska. Samtidigt är det svårt att inte beröras av hur väl David Ritschards jobbiga upplevelser i Nashville illustrerar låtens tema om balansgången mellan livets ytterligheter. Han får stort A för ansträngning, men sämre betyg för sitt framförande.
”Jills veranda” med David Ritschard, avsnitt 2
Bild: Skärmdump/SVT

Jill Johnson och David Ritschard – ”The Jamestown ferry”/”Hon steg på Finlandsbåten”

gradegradegradegradegrade
Om David Ritschard gick lite vilse i George Jones ”I threw away the rose” så lyckas han betydligt bättre i Alf Robertsons gamla ”Hon steg på Finlandsbåten”. Än en gång delar han på sången med Jill Johnson, Ängelholms Loretta Lynn som han säger, men där David Ritschard tolkar Robertsons svenska text väljer Jill att sjunga det amerikanska originalet ”The Jamestown ferry”. Med facit i hand känns det självklart och det lite säregna greppet fungerar över förväntan. Resultatet blir en skön och charmig mash up som både undertecknad och publiken på Debaser suger i sig med hull och hår. Fint också att till slut få se David Ritschard i sitt rätta element.

Jills veranda

  • ”Jills veranda” sänds i SVT 1 på onsdagar kl 21.
  • Detta är programmets femte säsong.
  • I år gästas ”Jills veranda” av Lisa Ekdahl, David Ritschard, Sara Parkman, Cleo, Ola Salo och Frida Hyvönen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS