Nytt på tv – vecka 22

Olika typer av brott dominerar veckans seriepremiärer. De flesta av dem är lagbrytande sådana men även ett stenbrott spelar en viss roll när kockar ska laga mat på tid.

ANNONS
|
Nytt på SVT Play, Netflix och HBO Max – vecka 22
Bild: ITV

”Morden i Barking” (SVT Play)

Stephen Port beskrevs av andra som tystlåten och oroande barnslig, till exempel lekte han med barnleksaker ända upp i vuxen ålder. 2016 dömdes han till livstids fängelse för multipla våldtäkter och mord på fyra unga, homosexuella män. Port kunde ha fällts tidigare, liv kunde ha besparats om polisen inte begått så många misstag. Det största av dem var att hävda att männen dött av överdoser när de i själva verket hade drogats. Våldtäkterna avfärdade man som ”homosexuellt sex”. I denna miniserie i tre delar vill man ge familjerna upprättelse. Rollen som Stephen Port spelas oväntat nog av Stephen Merchant, mest känd för sina komiska roller som i ”Hello ladies” och som medförfattare till ”The Office”. Premiär 31 maj.
Nytt på SVT Play, Netflix och HBO Max – vecka 22
Bild: SVT

”Vilda kockar” (SVT Play)

Ytterligare ett kockprogram? Visst. Sex kändiskockar i tre lag ska tävla om vem som lagar godaste maten över öppen eld på Skulebergets högsta topp i den vackra, norrländska vildmarken. Programleder gör Niklas Ekstedt som mer eller mindre gjort sig ett namn på just utegrillning. På en timme ska en förrätt och en varmrätt göras, och rätterna måste innehålla två utvalda ingredienser som inte avslöjas på förhand. Håll i kockmössan. Tävlar gör Leila Lindholm och Erik Brännström, Erik Videgård och Lisa Lemke samt Zeina Mourtada och Filip Poon. Premiär 1 juni.
Nytt på SVT Play, Netflix och HBO Max – vecka 22
Bild: Netflix

”The days” (Netflix)

11 mars 2011 inträffade den kraftigaste jordbävningen som någonsin uppmätts i Japan. Jordbävningen, som började under vattenytan, orsakade en 14 meter hög tsunamivåg som i sin tur föranledde en kärnkraftsolycka, den allvarligaste sedan Chernobyl 1986. Katastrofen varade i sju dagar och krävde 20 000 dödsfall. Denna dramaserie skildrar händelserna från tre olika perspektiv: regeringens, företagens och de som riskerade livet på plats. Kunde olyckan ha förhindrats? Svar ja. Premiär 1 juni.
Nytt på SVT Play, Netflix och HBO Max – vecka 22
Bild: HBO Max

”La fortuna” (HBO Max)

Konspirationer, skattjakter, skeppsbrott och hemliga dokument som tar sig ända in i rättssalen? För den som inte kan bestämma sig för vilken typ av spänning man vill ha (äventyr? action? thriller ..?) så erbjuder spansk-amerikanska ”La fortuna” valet att inte behöva välja. Stanley Tucci spelar girig plundrarskurk, övriga ensemblen är från Spanien. Hjälten heter Álex Ventura (Álvaro Mel), är en ung diplomat på kulturdepartementet, som anar ugglor i mossen när upptäckaren Frank Wild (Tucci) skryter om att han hämtat hem 576 000 mynt från havets botten – en summa som ekar kusligt bekant i Venturas huvud. Serien baseras på en grafisk roman, vilket skulle kunna förklara en del av överdrifterna. Premiär 1 juni.
Nytt på SVT Play, Netflix och HBO Max – vecka 22
Bild: Netflix

”Vortex” (Netflix)

2025 kommer polisen att kunna använda sig av VR för att lösa brott, genom att rekonstruera brotten virtuellt, för att snappa upp detaljer och ledtrådar. Åtminstone enligt denna franska miniserie där polisen Ludovic Béguin (Tomer Sisley) använder sig av teknologin för att se vad som hänt en kvinna som hittas död på stranden. Han upptäcker en liten lucka i systemet som sätter honom i direktkontakt med Mélanie (Camille Claris), hans livs kärlek som dog för 27 år sedan – på samma strand. Genom VR kan Béguin konstatera att hon mördades, hon dog inte alls genom en drunkningsolycka som man antagit under alla dessa år. Detta ställer Béguin inför ett svårt val. Genom VR skulle han kunna förhindra brottet som begicks för länge sedan. Men att ändra historien får stora konsekvenser, som vi vet. Det innebär också en risk för Ludovics eget liv, som nu inkluderar en ny fru och en liten son, Sam. Premiär 2 juni.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS