Nytt på tv – vecka 21

Arnold Schwarzenegger gör tv-seriedebut som råbarkad CIA-agent med hjärta och humor. Även Abba-Agnethas stalker uppmärksammas i veckan.

ANNONS

”Take a chance” (Prime video)

Många kändisdokumentärer och biografier skapas och skrivs utan stjärnans medverkan eller ens godkännande. Det behöver inte vara en nackdel. Tvärtom ökar såklart den journalistiska friheten om själva föremålet för verket (serien/boken) inte är medproducent eller på annat sätt ska in och pilla i bilden av sig själv. ”Take a chance” följer den dömde stalkern Gert van der Graaf som i hela sitt vuxna liv varit besatt av Agnetha Fältskog, och föga överraskande har den svenska ABBA-stjärnan vägrat att medverka i den här dokumentären tillägnad hennes förföljare. Historien är fascinerande, precis som van der Graaf själv, men visst skaver det lite att lyfta fram en så här tragisk och skakig figur och sätta honom i centrum. Det är trots allt inte honom det är mest synd om.

”Prehistoric planet 2” (Apple TV+)

Så var det dags för dinosaurier igen. Tarchia, Deinocheirus och Tyrannosaurus Rex. Och ännu fler dinosaurier. Men hör du till dem som inte kan få nog av de förhistoriska och ofta hungriga giganterna så missa inte andra säsongen av BBC:s ”Prehistoric planet”. Här fortsätter Sir David Attenborough att skildra jordens förhistoriska tid med glatt humör och smittande entusiasm. Det är ofta våldsamt snyggt gjort och BBC:s tekniska CGI-lösningar imponerar stort. Den dokumentära känslan är lika påtaglig som i SVT:s vanliga djurprogram och efter ett tag känns det lika naturligt att följa en dräktig Tuarangisaurus som en räv i lingonskogen. Då vet man å andra sidan att det är dags för kaffe och en längre dinosauriepaus. Premiär 22 maj.

”Nolly” – SVT

Helena Bonham Carter är alltid bra, men direkt briljant i sin nya roll som den slocknade såpastjärnan Noele ”Nolly” Gordon. Den här tredelade serien är baserad på den verkliga historien om skådespelaren Nolly som under 1960- och 70-talet var den stora stjärnan i den populära brittiska såpoperan ”Crossroads”, där hon likt en tidig Basil Fawlty gjorde rollen som hotellchefen Meg Mortimer. Mer än en tredjedel av brittiska tv-tittare följde serien som visades fem dagar i veckan och Nollys karaktär fanns med redan från start 1964. Men plötsligt 1981 skrevs hon ut ur serien – och ingen förstod varför. Russel T Davies (”Queer as folk,” ”Years and years”, ”En engelsk skandal”) har skrivit manus vilket borgar för tittarvärde och kvalitet. Precis som Helena Bonham Carter själv.
Premiär 24 maj.

”Fubar” (Netflix)

Arnold Schwarzenegger gör sällan (läs: i princip aldrig) tv-serier. Arnold gör biofilm. Men 75 år fyllda har den gamle kroppsbyggaren från österrikiska Graz fått sin första, alldeles egna tv-serie. Eller helt egen är den ju inte. Arnold spelar CIA-agenten Luke Brunner och delar rätt frikostigt på uppmärksamheten med sin dotter Emma Brunner (Monica Barbaro), även hon CIA-agent och överlevnadskonstnär i den högre skolan. Det är dumt. Det är överdrivet. Det är töntigt. Men det är också ett jäkla drag i ”Fubar” och stundtals skön humor som är svår att bortse ifrån. Om inte Arnold & co snart tronar överst på Netflix tittartopp är det något som är allvarligt fel. Premiär 25 maj.

”The swarm” (Viaplay)

Inget säger ”miljöthriller” som ett oroligt hav och plågad valsång. Det är också precis så som trailern inleds till den här tyska miljöthrillern med svenske Alexander Karim i en av huvudrollerna. Serien som hade världspremiär på filmfestivalen i Berlin i februari bygger på författaren Frank Schätzing bästsäljande tyska roman ”Svärmen”, och ja, naturen har såklart förklarat krig och slagit tillbaka mot mänskligheten. Det har vi sett förut men budskapet till oss alla blir såklart inte mindre akut och pressande för det. Tvärt om. Folk tycks ha tröttnat på miljölarmen, välkomnat regeringens sänkta dieselpriser och skakat av sig alla former av flygskam. Det är väl tveksamt om en aldrig så spännande och välgjord miljöthriller kan ändra på det – men hoppas kan man ju alltid göra. Premiär 28 maj.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS