1/5

Nytt på tv – vecka 23

Vem är Erdogan? Vad vill The Weeknd? Hur jobbigt är Tour de France? Det ställs så många frågor, och ges en hel del svar, i veckans nya tv-program.
Bild: SVT Play
Bild: SVT Play

”Dokument utifrån: Erdogans imperium” (SVT Play)

Oavsett om Sverige gör rätt som går med i Nato eller inte så borde det vara Sveriges beslut, inte den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğans. Om det kan vi vara överens i alla fall. Och efter att ha sett den här välgjorda brittiska BBC-dokumentären om Erdogans imperium kan vi säkert även enas om att hans hänsynslösa metoder lämnar en hel del övrigt att önska. Samtidigt är Turkiet ett otroligt fascinerande land, unik i sin brygga mellan öst och väst, Asien och Europa, islam och kristendom, inskränkthet och nyfikenhet. Dokumentären är gjord innan förra veckans turkiska ödesval, men då Erdogan vann och fortfarande står i centrum känns den allt annat än passé.
Bild: HBO Max
Bild: HBO Max

”The Idol” (HBO Max)

Recensenterna var inte nådiga mot ”The Weeknds tv-serie” som den kallades efter att ha premiärvisats i Cannes nyligen. Och ”The Idol” är knappast för alla, brutal, erotisk och hård, men visst blir man nyfiken efter allt ståhej? Sam Levinson (HBO:s ”Euphoria”) är bevisligen en driven regissör, Abel ”The Weeknd” Tesfaye en av världens mest streamade artister och Lily-Rose Depp en intressant skådis. Tillsammans BORDE de ju kunna landa en tv-serie som i alla fall känns sevärd. Tyvärr släpps endast ett nytt avsnitt/vecka och det är ju ett bedrövligt tempo. Vilka tror de att de är? ”Succession” ..? Premiär 5 juni.
Bild: Courtesy of Netflix
Bild: Courtesy of Netflix

”Arnold” (Netflix)

Det är mycket Arnold Schwarzenegger nu. Härom veckan släppte han sin första tv-serie någonsin, ”Fubar”, som nu ligger överst på Netflix topplista i VARENDA land som serien har släppts i. Det är imponerande. Men dessutom släpps nu den tredelade och deskriptivt betitlade dokumentärserien ”Arnold” på Netfix. Historien om hur den österrikiske kroppsbyggaren först lägger Hollywood och världen för sina fötter och därefter blir guvernör i Kalifornien är både intressant och fascinerande. Oavsett om man uppskattar Hr Schwarzeneggers lätt träiga skådespeleri eller inte så nog är det en imponerande bedrift, väl värd att veta mer om. Premiär 7 juni.
Bild: A.S.O./Charly Lopez
Bild: A.S.O./Charly Lopez

”Tour de France: Unchained” (Netflix)

Jag är inte särskilt intresserad av cykling. Har inte följt OS-cyklingen sedan Bernt Johansson tog guld i Montréal 1976 och aldrig funderat på Vätternrundan. Men Tour de France ... det är liksom inte cykling. Det är en motorlös Formel 1-cirkus. Det är förnedring, galenskap och nedkissade byxor. Det är lodräta berg att kämpa sig uppför och bråddjupa stup att slunga sig utför. Tour de France är ett vansinnigt stolleprov och den här dokumentären följer cyklisterna (matadorerna) och deras managers, teamen och fansen. Om du någonsin har velat gå bakom kameran på Tour du France så är detta din chans. Ta den vetja! Premiär 8 juni.
Bild: HBO Max
Bild: HBO Max

”First five” (HBO Max)

37-åriga Sanna Marin från Helsingfors är inte längre Finlands statsminister. Men hon skapade historia när hon som 34-åring valdes till världens yngsta statsminister och regeringschef. Ett kabinett med fem starka, målmedvetna kvinnor bildades runt henne och tillsammans började de att leda landet. Först fick Sanna Marin och hennes regering en förödande pandemi i knäet och därefter ett krig i Ukraina, som kom att jämna vägen för ett finskt medlemskap i Nato. Samtidigt som de fem ministrarna jobbar för Finlands bästa får de barn, stångas med sina familjer och lever sina privata liv. Dokumentärserien ”First five” består av tre avsnitt och pratar öppet om teman som makt, politik och feminism. Alla tre delarna släpps 9 juni.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.