Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny tv-serie inspirerad av Instagramupploppet

#Hashtag, SVT:s nya webbserie, har just haft premiär. Åtta rafflande avsnitt om skitsnackets konsekvenser och baksidan med sociala medier.

 #Hashtag, SVT:s nya webbserie, har just haft premiär. Åtta rafflande avsnitt om skitsnackets konsekvenser och baksidan med sociala medier.

Så lätt det är: bara ett klick. Vips sänds, postas eller delas dina bilder och inlägg på Snapchat, Instagram, Facebook, i ditt twitterflöde eller på annat håll. 
Sociala medier erbjuder ett härligt informationsflöde. Men dessa nya virtuella anslagstavlor är också oskyddade platser dit skolgårdens värsta mobbingtendenser lätt överförs. Visst finns möjligheten att bli sedd, få beröm, hjärtevänner och tummen upp. Men du riskerar lika gärna att bli blockad, utesluten, baktalad, sårad, kränkt och utsatt för skamgrepp. 
Om allt det här handlar serien #Hashtag med premiär på SVT Play i dag.
När de fyra första avsnitten i förra veckan visades på Bio Roy i Göteborg för de medverkande stor det klart hur inspirerad dramaserien är av Instagramupploppet i Göteborg 2012. Även här kretsar händelseförloppet kring ett Instagramkonto där tjejer och killar hänger ut varandra som horor. 
– Vi ville fånga skeendet och började skriva precis när det hade hänt, berättar Lovisa Löwhagen som tillsammans med Jassika Jankert ligger bakom manus till serien som regisseras av Anders Hazelius. Elinor Hallin ligger bakom filmfotot som med sin dokumentära stil skapar en oväntad närvarokänsla. Och artisten 1987, Victor Holmberg, har specialskrivit musiken.
– Drömmen är att tonåringar som i dag pratar om Paradise Hotel börjar prata om #Hashtag i stället, säger regissören Anders Hazelius.
Seriens tonfall har improviserats fram tillsammans med de unga skådespelarna. Några ansikten känns igen: Loa Ek ur Efterskalv till exempel, och Alexanders Gustavsson ur Pojkarna. 
Påfallande många syns ändå här i sin allra första roll, inklusive den välkända modebloggaren Emma Söderström som syns i en av huvudrollerna. 
Hon spelar Freja, skolans okrönta drottning med sina dyra modekläder, egen blogg och makt att på nåder uppta eller utesluta personer ur sitt hov. Maryam (Aviva Wrede) hamnar i skuggan, och postar i vredesmod kränkande skvaller på Instagram: intima detaljer om Frejas bästa kompis.
– Maryam gör det för att hon känner sig utanför, som en betraktare som mest kollar på vad som händer andra i skolan. Hon vill delta, och ser det hon gör på nätet på samma gång som en möjlighet och en hämnd, utan att alls tänka på konsekvenserna, säger Aviva Wrede. 
– Freja är från början också ganska omedveten om vad hon gör, säger Emma Söderström.
– Det är först när det blir upplopp och hon blir hotad till livet som hon verkligen fattar vad som händer: att folk blivit illa berörda. Men då är hon samtidigt falskt anklagad för förtal och vilsen i det.
För seriens medverkande har inspelningen medfört nya insikter om nätmobbing.
– Det är en ganska farlig väg att gå. Till synes små handlingar kan få stora konsekvenser, konstaterar Emma Söderström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.