Meteorologer skapar spänning

ANNONS
|

Att försöka kallprata med en meteorolog om vädret är inte så lätt. När jag träffar SVT:s Pia Hultgren på Tv-huset vid Gärdet i Stockholm försöker jag med ett litet tafatt ”Så, vad tycker du om vädret idag?”.

– Njae, det är ett ganska trist, intetsägande väder.

För Pia Hultgren gillar när det händer saker. Vädermässigt.

– Det är väl okej med mesigt väder på sommaren om man har semester. Men annars gillar jag när det händer mycket. Jag var på Maldiverna nyligen och det var en härlig storm där.

Kollegan Lage Larsson uppskattar också ett rejält oväder, medan Mats Andersson vid skrivbordet bredvid säger att han gillar vanliga enkla högtryck som ger varmt och skönt klimat. Men både Pia och Lage lägger snabbt till att en storm bara är spännande så länge den är ”ofarlig”.

ANNONS

– Vår absolut viktigaste uppgift är ju att varna vid fara, inte att berätta vart man ska åka på semester. Meteorologi har en oerhörd betydelse för att exempelvis se till att folk inte drabbas av ruggiga trafikolyckor. Vi vet ju vilket helvete det är med orkaner.

Det händer så klart att tittarna blir sura nära prognosen prickar mindre rätt. Men inte bara då.

– Det händer faktiskt att folk blir sura på oss för att vädret är dåligt. Vilket ju nästan är lite lustigt, säger Pia Hultgren.

Höststormar och vit jul i all ära, men svenskarnas viktigaste väderhelg verkar ändå vara midsommar. Pia Hultgren berättar att hon har kollegor som försöker vara lediga dagarna innan midsommar, eftersom det är så stressigt och pressande just då. Tittarna vill helt enkelt veta om de kan äta sina jordgubbar inne eller ute.

– Midsommar är vädermässigt besvärligt. Det är vanligt med lågtryck som kommer in från Polen vid den årstiden, och det krävs bara några graders förflyttning av lågtrycket för att vädret ska förändras helt.

Pia Hultgren fortsätter att prata om lågtryck och vädertyper och märker efter en stund att hon tappat mig lite.

– Jag är en riktig vädernörd. Det första jag gör när jag vaknar är att titta ut genom fönstret för att känna in vädret.

ANNONS

SVT:s väderredaktion består av sex fasta meteorologer och några inhoppare som levererar väder till både Rapport, Aktuellt, SVT Morgon, alla lokala nyhetssändningar, text-tv och webben. Dessutom intervjuas de ofta i egenskap av experter inför stora evenemang, högtider och idrottstävlingar.

Med sina slitna, tätt placerade furuskrivbord och sina papperskartor ser det snarare ut som ett för litet klassrum än en högteknologisk vädercentral. Pia Hultgren. Lage Larsson och Mats Andersson sitter vid sina datorer och lägger in olika vädersymboler på de digitala kartorna.

– Vi har inga manus, utan man jobbar in vädret så att man har det i kroppen medan man arbetar med kartorna. Till skillnad från nyhetsuppläsarna kan vi inte ha en teleprompter där vi kan läsa vad vi ska säga. I stället ser vi en bild på oss själva så att vi pekar rätt på den gröna skärmen, säger Pia Hultgren.

Den gröna tygskärmen meteorolgerna står framför är klart äppelgrön för att bilden ska kunna läggas in och därefter plockar man bort all grön färg ur bilden. Det är därför du aldrig ser en tv-meteorolog med gröna kläder.

– I Aktuellt kör vi med vanlig bildskärm som vi står framför. Men i alla andra program står vi framför den gröna duken. Helt enkelt för att det blir en skarpare och bättre kartbild, säger Pia Hultgren.

ANNONS

För henne kom väderintresset från seglingen. När hon var liten deltog hon i diverse olika seglarläger och senare gjorde hon en vända som instruktör och styrman på Kryssarklubbens skepp Gratia.

– När jag seglade upptäckte jag ganska snabbt att allt ju faktiskt handlar om väder. Så jag tog en kvällskurs i meteorologi på Universitetet.

Efter det blev det Fysikerlinjen med inriktning mot meteorologi på både Stockholms och Uppsala universitet.

Efter utbildningen blev hon anställd inom försvaret, vilket tog henne till jobb på olika flygflottiljer runt om i landet, som Linköping, Söderhamn och Östersund.

2006 skulle SVT:s meteorolog Pererik Åberg göra tv-serien Vädrets makter och behövde en vikarie. Och plötsligt var Pia inte längre bara meteorolog, utan också tv-profil.

– Ja, det var inte helt självklart för mig. Folk känner igen mig på stan ibland, men vi meteorologer är nog sådana man just bara känner igen, men inte riktigt kan placera var man sett.

På SVT:s redaktion turas alla meteorolger om att synas i rutan. Det finns ingen som jobbar bakom kulisserna, utan de som presenterar vädret är också de som gjort analyserna och kartbilderna.

Just den här dagen har Pia åtta olika sändningar, med start vid Rapport klockan 16.00. Därefter blir det programmet Sverige idag, det lokala ABC-nytt och fler Rapport- och Aktuellt-sändningar. Samtidigt som Pia säter sig i sminket för att göra sig i ordning smiter veteranen Lage Larsson iväg för att banda alla de olika lokala vädersändningarna som ska sändas under dagen.

ANNONS

Att jobba med väder hela dagarna leder också till ett miljöintresse. Det kommer så att säga med yrket.

– Den globala uppvärmningen är högst påtaglig. Det är nästan galet att säga något annat. Vi ser ju det på alla siffror, vi ser det i bland annat Afrika och Asien. Märkliga väderhändelser inträffar vid ”fel” årstider. Så det är ingen tvekan om att klimatet håller på att förändras, säger Pia Hultgren.

Ålder: 47.

Bor: I Stockholm.

Familj: Man och hund.

Bonusinfo: Har åkt sju Vasalopp och har ett SM-silver i maraton.

Starkaste väderminne: ”Jag jobbade som meteorolog vid Alpina VM i Åre 2007. Vädret var oerhört skiftande, ena minuten kunde det vara töväder, nästa dimma och plötsligt storm. Allt hände på samma gång.”

ANNONS