Mattias Nordkvist pausar från skådespeleriet – jobbar på Göteborgskrog

Vill du se en stjärna? Då ska du käka lunch på restaurang Dubbel Dubbel i GP-huset. Där hittar du Mattias Nordkvist i kassan. Snart syns han på tv igen, i rollen som Gustaf i "Vår tid är nu".

ANNONS

Rollen som den hårt prövade äldste sonen Gustaf Löwander i SVT:s succéserie "Vår tid är nu" har gjort Göteborgsskådespelaren Mattias Nordkvist känd och erkänd. Jobberbjudandena har rasat in.

Men det kan bli för mycket av det goda, särskilt om man är mitt i livet och börjar fundera på om det ska vara såhär jämt. I våras kände Mattias Nordkvist att han behövde ta en paus.

– Jag jobbade så vansinnigt mycket, gjorde en monolog i Stockholm samtidigt som jag filmade i Finland. Jag kände att det här går inte, så här kan man inte leva. Då drog jag i bromsen, säger han.

ANNONS

LÄS MER:"Detta är bland det roligaste jag gjort"

LÄS MER:Bakom kulisserna på "Vår tid är nu"

Trivs med sitt extrajobb

Han tog ledigt ett halvår från sitt fasta jobb på Göteborgs stadsteater. Den här hösten är han föräldraledig på halvtid med sin dotter och andra halvan jobbar han extra på restaurang Dubbel Dubbel i GP-huset i centrala Göteborg.

– Jag kände att jag måste göra någonting i mitt liv, jag kan inte bara sitta hemma och glo i ett halvår. Så jag frågade en av ägarna, som jag känner, om jag fick jobba lite och det fick jag.

Att det står en känd skådespelare och tar betalt för lunchen har skapat viss uppståndelse bland gästerna.

– Jag ser redan i kön att de börjar titta på mig och när jag börjar prata kommer de oftast på vem jag är. Ibland brister folk ut i ett "heeej" i tron att jag är en bekant.

Han trivs med sitt extrajobb och förvånas över att folk har svårt att smälta hans val.

– Vissa tror att det går dåligt för mig. Om du är skådespelare, har gjort lite tv-roller och börjar jobba på krog så är det för att det går dåligt. Det hade jag inte ens tänkt på innan jag började jobba här.

LÄS MER:Den nya "Vår tid är nu"-restaurangen ligger vid en sjö utanför Göteborg

LÄS MER:Skådespelaren bekräftar – tredje säsongen blir den sista för syskonen

Ingen konflikt i bakgrunden

Andra imponeras av att han vågar strunta i att klättra uppåt i skådiskarriären.

ANNONS

– "Åh, vad modigt" tycker en del, men jag vill ju bara få lite pengar och träffa folk.

Det kryper dock fram att han inte helt har släppt skådespeleriet. Det yviga skägget har han odlat för en mindre roll i en tv-serie som spelas in under hösten.

– Men det är bara några dagars arbete, fem dagsturer till Falköping och tillbaka.

Under hösten spelas också specialsäsongen av "Vår tid är nu" in, den som ska gå i tv nästa jul. Även där blev det viss uppståndelse när Mattias Nordkvist inte var med. För honom själv var det ett självklart val.

– När frågan kom kände jag att jag var så himla färdig med det. Jag sa nej ganska omgående. Vissa saker är man klar med.

Kollegorna i "Vår tid är nu" har blivit goda vänner. Här Nina (Hedda Stiernstedt) och Gustaf (Mattias Nordkvist).
Kollegorna i "Vår tid är nu" har blivit goda vänner. Här Nina (Hedda Stiernstedt) och Gustaf (Mattias Nordkvist). Bild: SVT

Han förnekar bestämt att det skulle vara någon konflikt inblandad. Tvärtom beskriver han sin nästan fyra år långa period med "Vår tid är nu" som unikt just för att det varit så konfliktfritt.

– Det har varit oerhört kärleksfullt och speciellt. Och i och med att det blev så stort så blev vi ännu tajtare, tror jag. Vi kommer att vara som en liten familj för resten av livet.

LÄS MER:Vinterkräksjukan stoppar premiär på Göteborgs stadsteater

LÄS MER:Trion som skapade hyllade serien Vår tid är nu

"Rätt som det är så är man 60"

Samtidigt som den tredje säsongspremiären för "Vår tid är nu" närmar sig så funderar Mattias Nordkvist på framtiden.

ANNONS

– Det är så lätt att bli smickrad, men jag har aldrig fattat vad jag ska med den där karriären till. När jag blir gammal och sitter och tittar tillbaka på mitt liv så är det bara roller jag gjort. Vad har betytt något i livet, egentligen?

Återvänder du till skådespeleriet efter nyår?

– (Paus) Jag har ju på något sätt lokaliserat min 40-årskris nu. Jag älskar mina kollegor på teatern och saknar dem när jag är borta därifrån, men just nu fajtas jag lite med känslan att jag kanske ska göra något annat med livet, medan jag fortfarande har tid. Rätt som det är så är man 60.

Mattias Nordkvist

Fullständigt namn: Karl Mattias Nordkvist.

Ålder: 41. Jag höll på att säga 37, på tal om 40-årskris.

Bor: i Göteborg.

Familj: Ja.

Yrke: Skådespelare.

Läser: Just nu Hjärnstark av Anders Hansen och Fallfrukt av Monica Wilderoth. Älskar känslan av att hålla en bok i handen.

Ser på: Fastnar i någon serie per år. Nu har jag kollat ”Breaking bad”, fem år efter alla andra.

Lyssnar på: Massor, just nu blir det mycket Eddie Berman, Sarah Klang och Erik Lundin.

Aktuell: Som Gustaf Löwander i den tredje säsongen av "Vår tid är nu". Premiär 28 oktober på SVT1. Jobbar till och från på restaurang Dubbel Dubbel vid Polhemsplatsen.

ANNONS