Marianne Mörck blir årets julvärd i SVT

Göteborgaren Marianne Mörck är SVT:s julvärd 2019. Uppdraget innebär att tända ett ljus i direktsändning och vara alla ensamma julfirares sällskap.
– Det är min uppgift att med värme gå in i deras vardagsrum, säger hon.

ANNONS

2003 meddelade SVT att Arne Weise skulle pensioneras efter 30 år som julvärd. Sedan dess har kanalen presenterat en ny julvärd varje år, förutom 2017 då Lotta Lundgren och Erik Haag delade på uppdraget.

I år är det skådespelaren Marianne Mörcks tur att ta hand om den traditionstyngda julaftonssändningen, avslöjar SVT vid en pressträff under tisdagen. Hon lovar att tittarna ska få känna igen sig i hennes julvärdskap.

– Det finns så mycket av våra traditioner som är på väg att försvinna. De gamla traditionerna ska finnas, vi ska visa kärlek för det behöver vi mer än någonsin nu, och vi ska nå hela Sveriges publik. Det är det som är min uppgift, att med värme gå in i deras vardagsrum, sa Marianne Mörck under pressträffen.

ANNONS

LÄS MER:Marianne Mörck får egen spårvagn

En inbjudande värme och direkthet, mänsklighet och stor livserfarenhet och en stark personlighet var det "kinderägg av engenskaper" som SVT sökte i årets julvärd. Något de hittat i Marianne Mörck, som lovar att berätta en och annan historia under kvällen.

Oftast firar hon jul med sin dotter och sina barnbarn, men eftersom hon jobbar så mycket vill hon ibland bara vara för sig själv.

– Då kallas det egentid. Jag känner mig aldrig ensam på julen, för jag har haft Arne Weise i rutan, Janssons frestelse bredvid mig och katten på andra sidan. Det kan inte vara bättre. Det är ju ett spektakel att sätta igång en julafton hemma.

Göteborgaren Marianne Mörck är skådespelare, sångare och regissör. Hon är utbildad vid scenskolan i Göteborg och har haft uppemot 50 roller genom åren. På sitt cv har hon bland annat ett stort antal Wallander-filmer och föreställningar som "Sound of Music" (1990), "Singin' in the Rain" (2010) och "Les Miserables" (2011) och har varit med i program som "Stjärnorna på Slottet" och "Min sanning".

Senast var hon aktuell i SVT:s uppskattade tv-serie "Bonusfamiljen" i rollen som farmodern Birgitta och som bibliotekarien fru Phelps i Malmö operas uppsättning Matilda.

Förra årets värd Kattis Ahlström gästades faktiskt av Marianne Mörck. Kattis kommer inte att gästa Marianne tillbaka i år dock, berättar Mörck under pressträffen. Däremot kommer "några andra" att bjudas in.

ANNONS

LÄS MER:Kattis Ahlströms tips: Så kan du sprida julglädje

LÄS MER:Kattis Ahlström om "Årets julklapp" – från 1988 till 2018

Ahlström klarade sig igenom uppdraget helt utan uppståndelse, och fick mycket beröm för sin insats. Så har det inte alltid sett ut. Här kan ni läsa om några av de mer laddade årgångarna i julvärdshistorien.

Julvärdarnas kriser och bråk
Bild: BERTIL ERICSON / TT

2006: Ingvar Oldsberg kraschar SVT:s mejl

Ingen fyr


När det var Ingvar Oldsbergs tur att vara julvärd ville han göra det på sitt eget vis. Han läste upp rim på 15 paket och tittarna fick mejla in sina gissningar på vilka kända personer som skulle få paketen. Redan efter andra paketet med julklurigt rim brakade SVT:s mejlserver samman av anstormningen. Vilket inte på något sätt fick Ingvar Oldsberg att ångra sitt tilltag. "Det där tycker jag att SVT borde fortsätta med. Jag förstår inte varför de inte tar upp det där igen, för det blir en interaktivitet med tittarna" sa han i en Aftonbladetintervju.

(Bild: Bertil Ericson)

Julvärdarnas kriser och bråk
Bild: TT

2008: Lasse Kronérs oheliga färgval

Ingen fyr

Lasse Kronér hade högtflygande planer om en oerhört dramatisk tändning av julljuset, med brandsläckare och allmänt kaos. Men hans vilda idé hölls tillbaka av SVT och istället var det den okonventionella färgen på studion – lila – som upprörde tittarna.

Många av dem satte glöggen i halsen när Lasse Kronér dök upp i den lila studion och valde i sin frustration och ilska att mejla direkt till SVT. Inte heller julvärden själv tycktes helt nöjd med färgvalet. "Jag hade tagit något juligare" sa Lasse Kronér till Aftonbladet direkt efter sändningen.

(Bild: Anders Wiklund)
Julvärdarnas kriser och bråk
Bild: MIKAEL ANDERSSON / TT

2009: Lisbeth Åkerman blir magsjuk

Ingen fyr


Nyhetsankaret Lisbeth Åkerman fick mycket beröm för sitt julvärdskap. Hennes kris kom när hon skulle presenteras för media. På bilden här ovanför har hon troligen just kräkts, något hon berättat om för Aftonbladet. "Kvällen innan jag skulle presenteras som julvärd drabbades jag av en helt galen magsjuka, som gjorde att jag var totalt utslagen när morgonen kom. Jag sms:ade vår kommunikationsavdelning och knappt kunde stå upp. Men jag var tvungen att komma in för att vi åtminstone skulle kunna ta lite bilder. Jag fick i stort sett ledas in i sminklogen, och väl där gjorde sminkösen ett fantastiskt jobb."

Bild: Dan Hansson

Julvärdarnas kriser och bråk
Bild: Claudio Bresciani/TT

2015: Hatstorm mot Gina Dirawi

Ingen fyr

SVT:s beslut att låta programledaren Gina Dirawi tända ljuset på julafton fick det att brinna i huvudet på oroväckande många svenskar som inte kunde smälta att en muslim skulle vara julvärd. "Nä, nu jävlar!!! En muslim ska leda julaftonsfirandet i Sveriges Television! Är de inte riktigt kloka" skrev en upprörd Ingrid Carlqvist på sin Facebooksida. "Folk med förstånd borde ladda ner original-Kalle från nätet istället för att låta sig ledas av propaganda från en terrorist i TV", som en annan kommenterade saken. 25-åriga Gina Dirawi skötte uppdraget med glans och efteråt tystnade kritiken.

Bild: Claudio Bresciani
Julvärdarnas kriser och bråk
Bild: Claudio Bresciani/TT

2016: Sanna Nielsen slår tillbaka

Ingen fyr

Liksom Lisbeth Åkerman hade Sanna Nielsen sin julvärdskris i samband med den omsusade pressträffen. Som syns på bilden ovan bar hon rött läppstift och ylletröja med stort nedvik på sig när hon mötte media. Nästan omedelbart började det hagla sura och hånfulla kommentarer på hennes Facebook. Sanna Nielsen gav svar på tal i ett nytt inlägg dagen efter. "De horribla kommentarer jag fick igår om min tröja och ett läppstift kändes inte som kritik utan som mobbing och det är ett ämne som jag brinner mycket för. Att jag tar åt mig av det här och väljer att skriva detta är förmodligen fel. Jag borde inte bry mig. Men det gör jag."

Bild: Claudio Bresciani
Julvärdarnas kriser och bråk
Bild: Jonas Ekströmer/TT

2017: Förinspelat med Historieätarna

Ingen fyr

Historieätarna Lotta Lundgren och Erik Haag blev den första duon som valdes för det prestigfulla uppdraget. De – och SVT – fick utstå svidande kritik för att de var så starkt förknippade med tunga varumärken på grund av sina olika reklamåtaganden att SVT:s trovärdighet ifrågasattes. Att programmet dessutom spelades in i förväg istället för att livesändas, som traditionen bjuder, mottogs inte heller väl. "Fy fan! Det är så jävla viktigt att man sitter där, så som jag gjorde i trettio års tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig själv. Jag blir upprörd när jag hör det här" sa Arne Weise till Aftonbladet.


(Bild: Jonas Ekströmer)

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS