Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Julia Louis-Dreyfus är redo för en sjätte säsong med "Veep", där hon spelar politikern Selina Meyer. Pressbild.

Louis-Dreyfus: Ju fler ledande kvinnor desto bättre värld

Satir, eller verklighet? Länkarna mellan humorserien "Veep" och riktiga politiska skeenden är fler än någonsin tidigare, enligt tv-seriens stjärna Julia Louis-Dreyfus.

Det har alltid löpt korsstygn mellan HBO-serien "Veep" och riktig politik, även om berättelsen om den neurotiska politikern Selina Meyer utspelas i sitt eget universum. På sistone har verkligheten i flera fall överträffat dikten. Det säger "Veeps" huvudrollsinnehavare Julia Louis-Dreyfus, när vi möter henne i Los Angeles för ett samtal om tv-seriens pågående femte säsong.

"Som dyster dokumentär"

Att USA:s presidentvalskampanj pågår samtidigt gör det möjligt att snabbt växla mellan ett kampanjtal av exempelvis Donald Trump – och ett påhittat dito av Selina Meyer.

- När vi började med "Veep" ansåg vi oss vara satir, men jämfört med mycket av det som sker nu inför valet framstår vi som en dyster dokumentär, säger Louis-Dreyfus skämtsamt.

Att Hillary Clinton har säkrat platsen som demokraternas presumtiva presidentkandidat gör förstås också att länkarna blir tydliga till "Veep", vars femte säsong kretsar kring hur Selina Meyer trots sin presidenttitel försöker slå vakt om sin position, efter ett oavgjort valresultat.

- Allt ser ständigt ut att vara inom räckhåll för Selina, men slinker ändå undan från henne. Just detta har varit oerhört kul att gestalta, om och om igen. Att saker bara nästan blir som hon vill.

Förberedelse för Hillary

Målet att bli president nådde Selina Meyer dock. Kan tv-serien på något sätt fungera som en förberedelse på Hillary Clintons eventuella presidentskap? Kanske, tror Louis-Dreyfus.

- Om människor på grund av vår serie blir mer vana vid idén om en kvinna vid makten, och att det kanske öppnar upp dörrar för andra kvinnor, är det förstås jättebra och något som jag är helt och hållet positiv till. Bortsett från att Selina Meyer inte är en bra förebild (skratt).

I våras uppdagades en annan likhet mellan "Veep" och ett verkligt politiskt maskineri, då Australiens premiärminister Malcolm Turnbull offentliggjorde sin slogan "kontinuitet och förändring" – tydligen helt omedveten om Selina Meyers slogan "kontinuitet med förändring".

- Vi använde den under vår fjärde säsong, och självklart skrev våra manusförfattare den med syftet att skapa något så banalt, ihåligt och idiotiskt som möjligt, säger Louis-Dreyfus.

"Sparkade" sig själv

Inför säsong fem gav "Veeps" showrunner Armando Iannucci sig själv "sparken" på grund av svårigheten att ha sin familj i London och samtidigt spela in serien i USA. David Mandel – som tidigare arbetat som manusförfattare och producent på "Seinfeld" och "Simma lugnt, Larry!" – har tagit över rodret. Hos Julia Louis-Dreyfus består det ursprungliga intresset för rollen.

- Konceptet var enormt lockande för mig och är det fortfarande. En olycklig vicepresident och sedermera president, som är kvinna. Vem skulle säga nej till det? Det fanns visserligen många kvinnliga ledare vid det laget, och sedan dess har man börjat komma ikapp på många andra håll. Ju fler kvinnor vi får i ledande positioner, desto bättre tror jag det är för världen.

- Men vi är inte aktivister bakom skämten. Vi vill bara göra otroligt rolig tv, tillägger hon.