Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstnärens kritik mot Sommar i P1: "Lättkränkta!"

Marianne Lindberg De Geer tvingades ta bort en för henne viktig person från sitt sommarprat.

Marianne Lindberg De Geer levererar under tisdagen sitt bidrag till långköraren Sommar i P1. Hennes program inleds dock med skarp kritik mot redaktionen bakom programmet:

"Eftersom kränkthet blivit på modet även juridiskt har redaktionen på Sommar bett mig kontakta personer som nämns i mitt program. Som en konsekvens av detta tvingas jag nu utesluta en för mig viktig person. Med detta sagt börjar jag nu min berättelse."

Läs mer: Edward Blom om SR:s agerande: "Mår jättedåligt"

Hela programmet riktas sedan till hennes nu döda föräldrar. Hon beskriver bland annat faderns självmord och mammans handlingar som hon anser vara den indirekta orsaken till faderns död. Sedan dess har Marianne LIndberg de Geer haft svårt att förlåta modern.

Under programmet söker konstnären, dramatikern och regissören ändå någon slags försoning med föräldrarna.

Det är inte första gången kritik riktas mot programmets redaktion, och dess publicistiska beslut. Tidigare i sommar har kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom samt entreprenören Bert Karlsson riktat anklagelser om censur mot Sveriges radio. Så sent som i måndags kritiserade även artisten och debattören Alexander Bard programmet som han kallade "enformigt och censurerat". För att lätta upp formatet bjöd han in vännen Aron Flam till en filosofisk dialog.

Läs mer: Alexander Bards kritik mot Sommar i P1

Agneta Ekberg, en av tre redaktörer för Sommar i P1, bemöter kritiken:

- Det handlar om att hon utlämnar en familjemedlem som inte riktigt ställer upp på hennes version, hennes beskrivning av hur hennes barndom var.

Johar Benjelloul är ansvarig utgivare för programmet, och försvarar redaktionens beslut:

- Vi har etiska regler och är noga med att ta särskild hänsyn när vi rapporterar om just självmord. Vi har därför bett Marianne Lindberg De Geer att ta bort en person ur sitt program. Det har att göra med att vi ska vara särskilt försiktiga. Hennes berättelse är ju inte enbart hennes berättelse.

Marianne Lindberg De Geer är inte den första i sommar som reagerat på redaktionens publicistiska beslut?

- Nej, men vi tar kritiken med ro. Det är inte heller första gången i Sommars historia det här kommer upp. Jag tror att det rör sig om ett missförstånd hos en del medverkande: Sommar i P1 är trots allt ett radioprogram, och inte Sommarpratarens ocensurerade tal till Nationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.