Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

”Keeping up with the Kattarshians” gör succé på nätet

Kim, Kourtney, Khloé och de andra i familjen Kardashian får se upp. Ett annat dokusåpagäng, med ännu mer klös, väcker nu stor uppmärksamhet världen över. Gillar du katter? Då kommer älska detta!

Realityserien ”Keeping up with the Kattarshians” är en blandning mellan ”Big Brother” och ”Kardashians” – fast med fem kattungar i huvudrollen. De bor i ett litet hus anpassat för katter och via dolda kameror får vi se vad de fyra missarna har för sig om dagarna.

Från tre olika kameravinklar ser vi hur katterna sover i sina små våningssängar, busar och leker med varandra runt om i huset. Några gånger om dagen stängs dock kamerorna av. Då får kattungarna städhjälp, mat och ett tillfälle att kela med människor en stund.

LÄS OCKSÅ: 36 saker du inte visste om katter

Den snabbt växande dokusåpan är skapad av den isländska nyhetssajten Nútíminn tillsammans med produktionsbolagen Sagafilm och Skot Productions, där producenten Inga Lind Karlsdóttir jobbar.

– Det tog ungefär ett år från det att vi bestämde oss för att köra tills det började rulla. Allt måste vara perfekt; läget, huset, ljuset, värmen, luftkonditioneringen, möblerna och så vidare, berättar hon för GP.

LÄS OCKSÅ: Här är alla kattraser – vilka känner du igen?

– Det var en kollega till mig på ett annat bolag, Þórhallur Gunnarsson på Sagafilm, som först kom på idén. Vi har jobbat ihop tidigare och bestämde oss för att göra det här tillsammans. Både han och jag älskar katter och jag vet att många andra också gör det. Þórhallur var rädd att folk skulle skratta åt honom och inte tro på den här idén, men skrattar bäst som skrattar sist!

Produktionen har godkänts av olika myndigheter på Island och de medverkande kattungarna kommer från ett katthem i Reykjavik. Tanken är att de ska adopteras till ett nytt hem efter vistelsen i huset – och det verkar fungera.

– Det bästa är att vi faktiskt hjälper hemlösa katter att få ett bra liv och att vi samtidigt får människor att må bra framför sina datorer, säger Inga Lind Karlsdóttir.

LÄS OCKSÅ: Nätets 10 roligaste katter

Guðni, Ronja, Briet, och Stubbur som var med i den första omgången av ”Kattarshians” har nu flyttat till nya hem. Förra veckan tog istället syskonen Hekla, Katla, Vigdis, Bubbi och Þór plats i det lilla katthuset där de ska vistas ett tag framöver.

– Responsen har varit helt otrolig! Det verkar som hela världen tittar. Jag kommer inte bli förvånad om vi ser liknande ”Kattarshians”-hus i andra länder framöver, avslutar Inga Lind Karlsdóttir.

Här kan du följa deras vardag i ”Keeping up with Kattarshians”.  Bläddra i bildspelet ovan för att lära känna de fem katterna!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.