Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Julkalendern anklagas för plagiat

Vinjettmusiken i årets julkalender i SVT har anmälts till Stim, eftersom det liknar en låt ur familjeföreställningen "Snödrottningen". – Det är exakt samma toner i början, säger kompositören Dick Karlsson.

För hallänningarna är Dick Karlsson känd som musikalisk motor i clowngruppen 123 Schtunk, men HC Andersens "Snödrottningen" är ett fristående projekt på Borås Stadsteater. Det var regissören och manusförfattaren Josefine Andersson som upptäckte likheten mellan låtarna.

Lyssna på låten ur "Snödrottningen".

Lyssna på låten ur "Selmas saga".

– Jag och barnen såg julkalendern och tänkte "Vad inte det där ur Snödrottningen?", berättar Josefine, som direkt messade sin Schtunk-kollega Dick Karlsson.

– Temat i "Selmas saga" är exakt likadant ton för ton i två takter och sedan återkommer det, men i en annan tonart, säger Dick till HN.

Det instrumentala introt till låten "Ser en stjärna" ur "Snödrottningen" lades ut på Borås stadsteaters Facebooksida den 22 juni.

– Teatern ville ha en trailer och det är bara den första versionen som är exakt likadan. Till den färdiga scenversionen gjorde jag några små ändringar, förklarar Dick.

Han är samtidigt noga med att inte anklaga julkalenderns kompositör Jonatan Järpehag, utan hänvisar till att upphovsrättsorganisationen Stim ska ta upp fallet i sin bedömningskommitté. Och någon regel om att man får låna fyra takter finns inte. Det är bara en myt.

– Jag är mest intresserad av om det kan bli så här. Det kan vara ett sammanträffande, men då borde vi köpa en Trisslott ihop. Båda två ska ju skriva musik till en barnproduktion i vintermiljö med några månaders mellanrum och att vi ska pricka samma toner i samma tonart är väl en på miljarden.

Likheter finns väl även med de första tonerna i temat till storfilmen "Braveheart" från 1995?

– Ja, den är ganska lik, men inte alls så exakt. Jag tänkte inte på "Braveheart" när jag skrev låten i alla fall, säger Dick.

Lyssna på låten från Braveheart

För Josefine handlar det om att "Selmas saga" kan få så stort genomslag att de som ser "Snödrottningen" felaktigt tror att musiken i pjäsen inte är nyskriven.
– Ja, det är ju själva vinjetten till julkalendern som sätter stämningen och som är lätt att komma ihåg, säger hon.

Dick och Josefine har inte pratat med Jonatan Järpehag, men han har fått reda på att Stim ska granska de två kompositionerna.
– Någon på SVT sa det och först trodde jag att Dick ville fråga om det var okej att hans låt var så lik mitt tema. Jag hörde hans musik första gången nu i december.

Är du orolig för Stims beslut?

– Nej, jag skickade min melodi till Julkalenderns projektgrupp i månadsskiftet maj-juni och datumen syns på de digitala filerna i Dropbox. Jag håller med om att det är väldigt likt, men jag vet ju att jag skapade mitt tema själv när jag satt vid pianot i min studio, säger Jonatan Järpehag på telefon.

HN-kulturen har varit i kontakt med Stim, men inte kunnat fått besked om när ärendet tas upp för bedömning.

LÄS MER: Svordomar och spöken – här är julkalendrarna som fått föräldrar att rasa

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.