Julig och övernaturlig tomtejakt

Finns jultomten? Det är den enkla, raka fråga som årets Julkalender i SVT försöker att ge ett bra svar på, eller i alla fall ett svar.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

I likhet med upphovsmännen Per Simonssons och Stefan Roos förra julkalender, Tjuvarnas jul, utspelar sig Selmas saga i en diffus dåtid, troligen mellan 1880 och 1920, då folk var fattiga, husen dragiga och de riktiga upptäcktsresorna skedde med luftskepp och segelvagn.

Åttaåriga Selma Traskvist (Ester Vuori) bor med sin utblottade familj i vad som först ser ut som en mysig hobbithåla men som snart visar sig vara en gammal knuttimrad stuga av Skansenmodell med torvtak och gisten ytterdörr. Inte mycket till hus, kanske, men eftersom banken vägrar låna ut mer pengar kommer familjen att vräkas. Detta vill Selma till varje pris förhindra.

ANNONS

LÄS MER:Påpälsad trio i väntan på julen

Upp dyker den excentriske, förvirrade och passivt aggressive barnallergikern Efraim von Trippelhatt (Johan Ulveson). Efter 40-års forskning är han övertygad om att jultomten är mer än en givmild farbror i skägg, det är ett mytologiskt väsen med kraft nog att uppfylla alla våra innersta önskningar, även de vuxnas, under förutsättning att våra hjärtan är tillräckligt rena.

Givetvis blir von Trippelhatt idiotförklarad av den snarstuckna vetenskapsakademien som vägrar att bekosta hans fortsatta tomteforskning. Men han finner stöd hos modiga, försigkomna Selma, och tillsammans hamnar det omaka paret på en spännande expedition till Nordpolen.

Där hoppas de finna Tomtens rike och kunna rädda det som är viktigast i deras liv: Selmas familj och von Trippelhatts karriär. Ja, stundtals känns storyn lite tunn, men samtidigt är det ett äventyr som inte går av för hackor.

LÄS MER:Svordomar och spöken – här är julkalendrarna som fått föräldrar att rasa

Jag har inte tagit del av hela Julkalendern, och kan därför inte bekräfta om jultomten verkligen finns, men av de nio delar som SVT har släppt tycks Selmas saga inte bara bli en lyckad blandning av Jules Verne och Terry Gilliam, utan en tv-serie i 24 korta delar där mystik och magiska väsen möter spänning, snöflingor och julmys i en väl avvägd och rätt harmlös mix.

ANNONS

Efter alla konflikter och kontroverser som omgärdat Julkalendern genom åren har jag nämligen svårt att se att Selmas saga skulle kunna piska upp mycket till tittarstorm, men osvuret är väl bäst. Kanske blir någon upprörd av de många övernaturliga inslagen, eller provocerad av Efraim von Trippelhatt? Han ser ju trots allt ut som Kid Rock. Med tre hattar på huvudet.

ANNONS