Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Jills Veranda en omtumlande upplevelse för Maxida Märak

Jills veranda blev en omtumlande upplevelse för Maxida Märak. Och hon vill att folk får sig en tankeställare av programmet. Annars är man "imbecill", säger hon.

Maxida Märak är premiärgäst i den tredje säsongen av Jills veranda, där Jill Johnson bjuder in artister för musikaliska och personliga möten i hennes hus i Nashville, känt som "countryns huvudstad".

– Det var faktiskt helt otroligt. Jag har gjort många tv-produktioner och förutom Sapmi sisters var det här den minst stageade. Jag visste ingenting om upplägget innan, varje dag var en överraskning, säger hon.

Har du sett programmet tidigare?
– Ja, det är ett av de bästa musikprogram vi har i tv, det är fullt fokus på musiken och inte skvaller-tv. Det är en hårfin gräns ibland, när man går in på folks livshistorier är det lätt att det bara blir snaskigt, men det här programmet lyckas hålla sig ifrån det.

Premiäravsnittet blir ändå väldigt personligt och känsloladdat för Maxida Märak, som är hiphopartist, jojkare och skådespelare, men också människorättsaktivist med ett brinnande engagemang för samisk kultur och urfolks rättigheter.

"De har fått fram de äkta bitarna"

I programmet besöker Märak och Johnson ursprungsbefolkningen i Nashville.

– Det var omtumlande för mig, jag åker runt mycket i världen och det är starkt när man träffar folk på andra sidan jorden som har samma erfarenheter som jag.
Maxida Märak vill inte avslöja exakt vad som händer, men hon är påtagligt stolt över slutresultatet.

– Det är starkt. Jag blev rörd och tagen när jag såg det. Jag är glad att de har fått fram de äkta bitarna och stolt över att det är ett viktigt program som förhoppningsvis gör lite skillnad. Den som inte tar till sig det som sägs och visas är imbecill.

"Jag började skaka av ilska"

Sedan berättar hon om en händelse under inspelningarna som inte kom med i programmet, men som skakade henne djupt.

– Jag och Jill var på en marknad och jag stod och tittade på smycken hos en tant. Plötsligt upptäckte jag att hon sålde smycken med hakkors på. Jag började skaka av ilska och ställde henne mot väggen.

Oj, vad hände?
– Hon fattade inte varför jag blev arg. Det kändes som att det fanns en tung rasism där, här hade det ju inte fått förekomma överhuvudtaget. Hade det skett i Sverige hade jag gått på henne mycket hårdare, slängt smyckena i marken och ringt en journalist, men där gick det upp för mig att hon kunde ju sitta med en pistol under bordet, alla hade vapen. Du skräms till tystnad för du vet inte om du kommer levande därifrån. Jag var tvungen att vara försiktig.

Och sedan?
– Sedan gick jag iväg och bröt ihop.

Har en inbjudan till Jill Johnsons show

Hon är inte missnöjd med att händelsen klipptes bort.
– Det kanske kommer visas någon annan gång på något annat sätt, men de hade behövt ge det större utrymme än vad som var möjligt för att man skulle få hela bilden, så jag förstår att det inte kom med.

Vad händer framöver för dig?
– Jag släpper en singel i veckan. Den heter Långsamt och är en spontangrej, en positivt laddad, skön låt som jag har gjort med producenten Johan Tilly. Det händer så jäkla mycket nu, både positivt och negativt, men den här är bara good vibes.

När kommer du till Göteborg nästa gång?
– Till våren vet jag att jag kommer. Jag har också en inbjudan till Jills show (på The Theatre, reds anm). Det hade varit härligt att vara med, men vi får se hur det blir. Mitt schema är craziness.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.