Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingvar Oldsberg tvingas lämna Bingolotto

Ingvar Oldsberg tvingas lämna Bingolotto efter en utredning om arbetsmiljöproblem. – Vi har fattat beslut att byta programledare tillsammans med TV4, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel.

Folkspel har genomfört en internutredning om arbetsmiljöproblem inom Bingolotto-produktionen. Nu meddelar företaget i ett pressmeddelande att Ingvar Oldsberg tvingas lämna sin roll som programledare.

– Tillsammans med TV4 har vi fattat beslutet att byta programledare efter att uppgifter om allvarliga arbetsmiljöproblem konstaterats, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel, i ett pressmeddelande.

"Allvarlig situation"

TV4:s och Bonnier Broadcastings Åsa Barsness, kommunikations- och HR-direktör, skriver till GP att företaget står bakom beslutet. Men hon vill inte utveckla närmare vad utredningen pekar på med hänsyn till de inblandade. 

– Utredningen som produktionsbolaget tillsatt konstaterar att det funnits allvarliga problem med arbetsmiljö, skriver hon till GP. 

Hon skriver att beslutet att lämna "gäller bara den aktuella programprofilen", men vill heller inte kommentera varför en utredning om arbetsmiljön har inletts i ett första skede. 

– Det kan jag inte gå in på i mer detalj på grund av att det är ett personalärende, skriver hon. 

Under söndagen den 10 och 17 december hoppar Agneta Sjödin in som vikarie för Bingolotto. Uppesittarkvällen och nyårssändningen rattas av Lotta Engberg.

Oldsberg: "Inga sexnärmanden"

Ingvar Oldsberg säger sig inte veta vad anledningen till att han tvingas lämna uppdraget är.

– Jag har ingen aning. Det enda jag vet är att det inte handlar om några sexnärmanden eller så. Det är jag helt säker på, säger han till GP. 

Att Agneta Sjödin efterträder honom som programledare ser Ingvar Oldsberg som positivt.

– Agneta är ju jättefin. Hon har varit med tidigare, jag önskar henne självklart all lycka, säger han.

GP har varit i kontakt med Hans Sahlin, vd för Folkspel, som äger Bingolotto.

– Jag har inga ytterligare kommentarer eftersom det är ett personalärende. En arbetsmiljöutredning har kommit fram till att det finns problem som är förhållandevis allvarlga. Vi har inte sett rapporten men utifrån sammanfattningen vi sett har vi kommit fram till att avsluta samarbetet med Ingvar.

Varför startades utredningen?
– Det var på allmän begäran. Utredningar har gjorts på TV4:s samtliga bolag med anledning av höstens metoo-kampanj. Men i det här fallet finns det inga som helst sexuella trakasserier i botten utan det är helt och hållet en arbetsmiljöfråga. Det handlar om attityder och arbetsklimat.

När fattades beslutet att Ingvar Oldsberg ska sluta som programledare?
– Nu i dagarna. Det definitiva beslutet fattades i går.

GP har även sökt produktionsbolaget Warner som producerar Bingolotto. De vill inte uttala sig utan hänvisar till ett pressmeddelande där beställaren Folkspel och TV4 uttalar sig om beslutet. 

LÄS ÄVEN: Oldsberg om beskedet: "Det landade som en meteor"

Artikeln uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.