”I dag har vi inte någon relation”

När paren i årets ”Gift vid första ögonkastet” återförenas sker det utan en av deltagarna. Jim är inte längre med i gänget.
– Det är ingen bra idé att jag åker på återträffen, konstaterar han tidigt i måndagens program.

ANNONS
|

Spoiler alert! Läs inte vidare om du inte vill veta vad som händer i programmet!

Det har gått nästan ett år sedan de fyra paren i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet” träffades för första gången. När de återförenades i våras, ett möte som skildras i dagens sista bonusavsnitt, hade tre av paren valt att gå skilda vägar – Anastasia och Torsten, Emmy och Mattias och under viss tumult även Linnea och Jim. Exakt vad som hände dem emellan tycks dock fortfarande vara en väl förborgad hemlighet.

Det var ju för ett par veckor sedan som avsnittet sändes där Linnea berättade för psykoterapeuten Kalle Norwald att hon känt sig ”trängd” av och ”besviken” på Jim, och att hon inte ”vill att någon ska ta på mig när jag inte vill”.

ANNONS

Jim svarade att han aldrig ”haft någon intention att ta mig friheter jag inte har” och sedan var det locket på. Produktionsbolaget ville inte kommentera, deltagarna var tysta och från SVT:s håll gjordes inte mycket för att skingra dimridåerna.

– Vi har sett till att det finns experthjälp att tillgå, både under och efter produktionen. Alla paren har sin egen kontaktperson och jag hoppas och tror att vi har gjort allt vi kan för att stötta både Linnea och Jimmi, sade SVT:s ansvariga utgivare Christina Hill till GP i samband med att avsnittet sändes i maj.

Fortfarande locket på kring vad som hände

Alltså var det många som hoppades på ett klargörande i måndagens program. Att korten skulle läggas på bordet. Saker redas ut. Men så blev det inte.

– Det är jättetydligt att varken jag, Linnea eller produktionen tycker det är en bra idé att jag åker på återträffen. Så därför åker jag inte dit, säger Jim i programmet och gör i stället en känslosam videohälsning till de andra deltagarna.

När GP ber om en intervju med de båda får vi till slut mejla våra frågor till Linnea via SVT:s presskontakt.

Hur mår du i dag Linnea?

”I dag mår jag hur bra som helst, är på en jättebra plats i livet!”

ANNONS

Vad har varit det bästa och det jobbigast med hela den här erfarenheten?

”Det bästa är relationerna jag fått och alla erfarenheter! Det jobbigaste var det som ledde till att jag avbröt.”

Ångrar du din medverkan?

”Nej jag ångrar inte min medverkan, jag hade aldrig lärt mig så här mycket på så här kort tid annars. Jag hade aldrig lärt känna de andra deltagarna och experterna om jag inte var med.”

Jim: ”Det bästa man kan göra är att ta ansvar”

Inte heller Jim vill ställa upp på en muntlig intervju utan ber om att få GP:s frågor mejlade till sig.

Ångrar du något från din medverkan?

”I stället för att ångra saker tror jag det bästa man kan göra är att ta ansvar. Om man sårar någon så känner jag att det finns värde att be om ursäkt för det, ta ansvar och sen jobba för att göra bättre framöver.”

Hur ser din och Linneas relation ut idag?

”I dag har vi inte någon relation.

Varför var det ”ingen bra idé” att du skulle medverka på återträffen?

”Jag och Linnea träffades ett par gånger efter programmets avslut tillsammans med Kalle (Norwald). Genom de träffarna kunde vi avrunda vår del i programmet ganska väl. Eftersom vi nådde en relativt bra plats efter ett ganska tungt avslut så kände jag mig väldigt nöjd med att lämna det där. Vi kom då också överens allihopa att det var bättre för allas välmående om vi spelade in återträffen på olika håll, det var något alla ville.”

ANNONS

Därför återvänder inte heller Jim i programmet förrän alldeles i slutet. Då träffar han deltagaren Christoffer från Göteborg vid stranden i Malmö och berättar för honom om sina upplevelser av att ha varit med i ”Gift vid första ögonkastet”.

– Alla skriverier, alla medier, alla krönikor, alla tidningar ... friheten man tar sig att tillskriva egenskaper som är ganska fruktansvärda att få till sig, det har varit tufft. Tidningar kräver att få svar på ganska privata upplevelser.

Även Christoffer känner viss frustration över hur närgånget media har bevakat programmet och framförallt de åtta deltagarna.

– Media diskuterar väldigt mycket etiken i att en vuxen människa frivilligt gifter sig med en annan vuxen människa som de inte har träffat förut, men vi diskuterar inte etiken i hur media bevakar det här. Vad är av allmänintresse och var börjar den personliga integriteten, frågar han retoriskt i programmet.

”Gift vid först ögonkastet är fyra parallella experiment”

När GP når Christoffer Sundén sitter han på tåget mot Köpenhamn och har inget emot att utveckla sin kritik över telefon.

– Mitt intryck är att flera stora mediehus på ett närmast desperat sätt har jagat information om oss som har deltagit. Dessutom har några av landets största poddar helt ofiltrerat spridit rykten om programmet, och det tycker jag är direkt oansvarigt. Vi är med i tv och har frivilligt valt att dela med oss av våra relationer, så är det, men det betyder inte att media har rätt till alla aspekter av våra liv.

ANNONS

Hur tycker du att SVT valde att skildra det som hände mellan Linnea och Jim?

– Jag kan inte riktigt uttala mig om det. För oss som deltar i programmet är ”Gift vid första ögonkastet” fyra parallella experiment med fyra olika par, vi har haft rätt lite med varandra att göra.

För Christoffer Sundén och Rosanna Segerstedt Pillay såg det till exempel ut att gå överstyr redan från start i årets säsong. Medan de tre andra paren snabbt och smidigt tycktes finna sig tillrätta med sin nya livspartner, fick Christoffer och Rosanna kämpa med varandra. Och med sina små egenheter.

Tidigt i programserien valde de att ta ett kort break från varandra och efter en misslyckad dejt vid havet i Göteborg konstaterade magasinet Femina att deras kärlek var ”avliden”. Direkt stendöd. Tidningens krönikör var fullständigt övertygad om att det aldrig, aldrig, aldrig, aldrig (ja fyra aldrig) någonsin skulle bli kärlek mellan ”sockiplasten från Göteborg och stilettklacken från Malmö”.

”Bättre än alla former av terapi”

Det kan man såklart skratta åt idag, eller peka finger, när Christoffer och Rosanna som enda par i årets säsong fortfarande lever tillsammans och är gifta med varandra. Något som Christoffer i alla fall delvis tackar programmet för.

ANNONS

– Att se sig själv på tv är bättre än alla former av terapi. Vissa av mina militäriska egenskaper kommer fram tydligare än vad jag trodde och på ett inte så charmigt sätt. Jag kan peka lite väl mycket med hela handen ibland och har dessutom ett klassiskt manligt samtalsmönster. Tack vare programmet har jag kunnat jobbat på det.

Om du och Rosanna hade mötts på krogen, hade ni fortfarande varit ett par tror du?

– Oj, det är svårt att svara på. Experterna i programmet har hjälpt oss att utmana våra mönster och det är nog tack vare dem som vi har en så mogen och välfungerande relation idag. Å andra sidan skapade programformatet vissa utmaningar och problem för oss i början av vår relation. Det var så intensivt att vi aldrig riktigt hann stanna upp och känna in varandra.

Hur känns det att bo Malmö nu då?

– (skratt) Det är underbart! Äntligen kan jag och Rosanna visa oss bland folk och gå på restaurang utan att vara rädd för att spoila något, säger Christoffer Sundén.

Så här gick det för GVFÖ-paren

Linnea och Jim – Linnea testade motsatsen till ”Gift vid första ögonkastet” och fann kärleken på Tinder. Jimmi är singel, tävlar i bridge med sin mamma och dejtar.

Anastasia och Torsten – Anastasia har träffat kärleken i Borås, en man som älskar hundar lika mycket som hon. Torsten är också kär och lycklig, i en kvinna som snart blir hans sambo.

Emmy och Mattias – Efter att ha varit gifta i tio månader svalnade Mattias känslor och de valde att separera. Idag är båda singlar, de mår bra och njuter av vad livet har att erbjuda.

Rosanna och Christoffer – Göteborgaren blev malmöit till slut. Nu har Christoffer flyttat hem till Rosanna, de är lyckligt gifta och planerar ihärdigt sin framtid tillsammans.

Källa: svt.se

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Jimmi och Linnea bryter tystnaden om avhoppet

LÄS MER:Finalen är ett antiklimax inför den stora återträffen

LÄS MER:Näst sista avsnittet är en död fest som luktar varm öl

LÄS MER:Christoffer från Göteborg hoppas hitta kärleken i tv

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS