Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hetast i tv i höst

En bra programledare i tv kan innebära skillnaden mellan succé och fiasko. Men vad letar de stora kanalerna efter när de söker nya programledare? Och vilka programledare saknas? Vi har tagit tempen på de stora kanalerna och samtidigt listat de hetaste programledarna i Sverige hösten 2012.

1. Vad letar ni efter hos en programledare?

2. Hur är återväxten?

3. Vilken sorts programledare saknas i Sverige?

PETER NYRÉN, PROGRAMBESTÄLLARE PÅ SVT UNDERHÅLLNING OCH FAKTA:

1. ”Personlighet och karisma. Ett eget sätt att uttrycka sig – gärna med en unik blick på omvärlden. Stor simultankapacitet. Öppenhet, nyfikenhet och en förmåga att förmedla både information och stämning genom rutan till publiken. ”

2. ”Generellt sett bra, det finns många talangfulla personer. Svårigheten är att hitta rätt ställen där de får skaffa sig erfarenhet och lära sig grunderna i detta märkliga hantverksyrke. Att sätta en nybörjare i de största, mest komplexa produktionerna direkt är inte riktigt bästa sättet att skapa nya stjärnor. Det är ju välkänt att vi på SVT under lång tid inte haft tillräckligt med kvinnliga programledare i våra stora underhållningsprogram. Vi hoppas man snart kommer att se frukten av det arbete vi lägger ner på att få till samma balans som vi har i andra programsorter. Samtidigt görs det färre och färre programledarebaserade program. I vissa programsorter som reality och dokumentära serier finns inga egentliga programledare.”

3. ”Väldigt sällan står vi inför situationen att vi verkligen vill göra ett program, men att vi tvingas välja bort det för att det inte går att hitta en programledare för det. Däremot har jag noterat att det i Storbritannien finns mer av en tradition att även de "creddigare" komikerna, radiopratarna, kåsörerna eller skådespelarna är intresserade av att medverka i breda folkliga program på bästa sändningstid. Det känns det som många svenskar med liknande bakgrund tycker är lite svårt.”

CALLE JANSSON, KANALDIREKTÖR PÅ SBS TV (KANAL 5 OCH KANAL 9)

1. ”Trovärdig, inkluderande, avspänd, varm och charmig. Och ett lagom mått av fåfänga är aldrig fel. Vi ber trots allt om tittarens tid och måste därför bjuda till lite extra. Delaktighet i redaktionens arbete och i marknadsföringen kring programmet är numer ett måste. Medarbetare på tidningar och i radio har ofta erfarenhet som är till fördel i yrket. Filip & Fredrik och Carina Berg, som börjar hos oss nästa år, är exempel på just detta. ”

2. ”Den skulle kunna vara bättre. Därmed inte sagt att den är dålig. Historiskt har ZTV och i vissa fall SVT dragit ett tungt lass. I takt med att antalet kanaler ökar så får fler kvinnor och män större ansvar eller introduceras via mindre kanaler. Experter som Anders Öfvergård och personligheter som Ola Conny och Morgan från Ullared är exempel på en helt ny typ av programledare, vilket berikar.”

3. ”Fortfarande har vi ingen svensk talkshow-värd av samma magnitud och med samma genomslagskraft som giganterna Leno och Letterman i USA - även om Filip & Fredrik är på god väg. Och den riktigt vassa politiska satiren som man hittar i till exempel The Daily Show, är också en vit fläck på den svenska tv-kartan.”

DE HETASTE PROGRAMLEDARNA JUST NU:

1. GINA DIRAWI

Melodifestivalen kan verkligen vara make or break, inte bara för artister utan också för programledare. Gina Dirawi var ett, i sammanhanget, oprövat kort när hon sammanfördes med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer för att leda den ambulerande cirkusen under 2012. Hon dominerade totalt. Och vann välförtjänt Kristallenpriset som bästa kvinnliga programledare.

Med en avspänd, smart, rolig och avmätt stil tog hon sig an de normalt sett omöjliga artistintervjuerna och gjorde stor TV av både dem och resterande manus.

Nu ryktas det att hon och Kristian Luuk ska leda Europafinalen från Malmö i vår och det är på alla sätt en rimlig kombo. Men Gina Dirawis tv-karriär är långt ifrån över med det. Hon får med största sannolikhet redan idag en uppsjö förfrågningar och det är bara att hoppas att hon väljer rätt. Och kanske till och med får en egen snackshow? Hon är en av få som skulle kunna göra något vettigt av en sådan.

2. ANDRÉ POPS

Det är mycket möjligt att flera veckors oerhört gediget OS-studioarbete hjälpt Popsen upp till silverplats, men det är bara att konstatera: som studioankare är han just nu svårslagen. Lugnet, leendet, kunnandet, förmågan att ta saker på uppstuds och krångla sig ur tekniska bekymmer med den äran gör att hans sändningar alltid blir både familjära och informativa.

Den stora frågan är således om André Pops är redo för andra uppgifter än ”bara” sport? Visst, han har redan gjort både Melodifestivalen 2007 och suttit julvärd, men det är faktiskt först på senare år som han verkligen accepterat sin roll som Sveriges tryggaste studio-livboj. Kanske räcker det gott så?

3. FILIP & FREDRIK

Den dynamiska duon fortsätter att ligga i framkant och tar sig an tv-mediet helt förutsättningslöst gång på gång. Man kan såklart hävda att allt inte blir bra och man kan säkert ha rätt i det, men den fingertoppskänsla som Filip & Fredrik visat genom åren håller dem stadigt på en topp 3-placering här på listan.

Den senaste given är att de ska starta produktionsbolag bestående bara av människor som ”har insikt i om hur tv funkar om tre år” och i en värld där förändringsvindarna blåser med orkanstyrka så låter det som ett riskabelt projekt. Å andra sidan så kan de två fortsätta göra precis som de alltid gjort: kasta in ett rejält gäng idéer i tombolan och se vilken som kommer ut som vinst. Det har funkat utmärkt förr och kommer att fortsätta göra det.

4. KALLE MORAEUS

För 28 år sedan blev Kalle Moraeus svensk mästare i luftgitarr. Det konstigaste med det är att han ens ställde upp. Vad skulle denne fullständigt genommusikaliske dalmas behöva låtsas för? I Moraeus med mera bjuder han och den svenska musikaliska eliten upp till en perfekt avvägd underhållning där Kalles charm, genuina människointresse och underfundiga humor fullkomligt lyser. Det är såklart mycket möjligt att det är en lyckträff, att han inte skulle platsa i något annat program eller sammanhang, men det verkar osannolikt. I alla fall så länge det på något sätt handlar om musik. Dessutom finns det säkert tio säsonger av Moraeus med mera kvar att göra.

5. YLVA HÄLLÉN

Underskatta aldrig barn-tv. Ylva Hällén har sin bakgrund i Bolibompa-världen där hon fått testa mängder av idéer och byggt upp ett storartat sätt att framförallt tala till sina tittare. Hon ligger bakom Minimello som av många är bra nog för att kunna ersätta sin storasyrra och även om Ylvas debut i ”vuxensammanhang”, Hjälp, vi flyttar ihop!, inte blev en dundersuccé så var det ett tecken på att det finns mycket att hämta.

Nu vill vi se henne i intervjusammanhang där hon får fria händer att prata med människor. Och naturligtvis: mer Minimello!

l

BUBBLARE:
JENNY STRÖMSTEDT
Efter ett par års morgontv-race har Jenny Strömstedt nu fått en egen snackshow och den som från början tvivlade på hennes möjligheter har vackert fått ändra sig. Jenny styr sina intervjuer rätt, ställer spännande frågor och har den där perfekta gnuttan självdistans. Det kommer mera.

CARINA BERG
Byter från TV4 till Kanal 5 och kommer att få nya uppgifter. Grattis, Kanal 5. Carina Berg ger känslan av att kunna ro vad som helst som kastas på henne i land. Så blir det på femman också, det kan vi nästan lova.

PER ANDERSSON
Kvicktänkt, halvgalen komiker som testats i Grotesco och i sketcher i Melodifestivalen men som också gjort egna shower på livescener. Får ses som en udda fågel i sammanhanget, men att det finns ett stort intresse av att se mer av Per i dumburken framöver är ingen hemlighet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.