Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrick Eriksson, vinnare av tv-programmet Superskaparna 2017. Expertjuryn Jonas Sandström och Maria Westerberg.

Henrick vann Superskaparna

En överlycklig Henrick Eriksson, inredare och stylist bosatt på Orust, vann ikväll finalen av Superskaparna på Sjuan.

- Jag, en svettig björn, som är helt söndernitad och sönderborrad. Jag har vunnit! utropar han i finalavsnittet strax efter att juryn slagit fast att hans personliga historieberättande, hans bredd i teknik och materialval, hans distinkta smak och hans förmåga att bjuda in alla till sin egen personliga berättelse, gjorde att just han vann och inte hans motståndare Anna Maria Larsson från Stockholm.

Grattis till vinsten!

- Tack!  Jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Jag var hundra på att Anna-Maria skulle vinna. Hon är suveränt duktig, så jag blev jättechockad.

Hyllade mormor

Genom hela programserien har dalmasen Henrick Eriksson haft med sig barndomsminnet av sin mormor, som satt med honom i gungstolen och läste ur Jorden runt på 80 dagar och sjöng en visa om att åka till Afrika. Minnet följde honom ändå till finalen, då han gjorde en festdukning med Afrikaresan som tema, med bland annat en urna skapad av papperstallrikar i mitten, personligt målade tallrikar, bestick mönstrade med inspiration av Nordafrikanska mönster.

- Första utmaningen var att göra en bordsdekoration. Så då tog jag papptallrikar och gjorde en urna. Det var det enda jag inte jobbat med under alla program. Det är typiskt mig. Jag tänker: vad är det självklara, vad förväntar sig folk. Och så gör jag tvärtom. Sedan skulle temat vara en dukning, jag använde neutrala färger, jag är ju ingen färgglad prick. Jag målade på porslin, målade hela min resa i programmet det handlade mer om mig, baserad på visan som mormor sjöng.

Firas i helgen

Finalen och vinsten firades inte med något mer än en god natts sömn efter inspelningarna i november, men nu när finalavsnittet är sänt blir det firande ute på Orust, i den egna butiken i Henån planeras festligheter i helgen. Och i sommar kommer en annan av tävlingsdeltagarna, proffspysslaren och bloggaren Karin Andersson från Göteborg ut till Henån för en gemensam pysseldag för alla barn. Dit kan också vinsten i Superskaparna passa väl in, en årsförbrukning av material och redskap från två stora företag i pysselbranschen.

Efter vinsten i Superskaparna, kan du tänka dig att göra mer tv?

- Ja, absolut, jag är van nu med fem kameror, hahaha.

LÄS MER: Nytt pysselprogram får premiär

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.