Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Danny McBride och Walton Goggins som de konkurrerande biträdande rektorerna på skolan i "Vice principals". Kimberly Hebert Gregory syns i bakgrunden. Pressbild.

HBO driver med machomännen

I nya HBO-serien "Vice principals" fortsätter Danny McBride att driva träffsäkert med den marginaliserade machomannens bryderier, efter succén med "Eastbound & down".

Genom rollen som den avdankade basebollspelaren Kenny Powers i HBO-serien "Eastbound & down", blev Danny McBride känd som amerikansk humors råaste och kanske skarpaste satiriker av mansgrisen. I sin nya HBO-serie "Vice principals" tar han åter sats i exponeringen av testosteronstinn patetik, med en high school i amerikanska södern som ramverk.

Kamp om rektorsstolen

McBride har skrivit manus, producerat och spelar ena huvudrollen som biträdande rektorn Neal Gamby, som kämpar mot sin konkurrent Lee Russell – spelad av Walton Goggins – om rektorstronen.

- De är båda den sortens män som i dag ser sin plats vid bordet försvinna mer och mer, och därför gör allt de kan för att fortsätta influera en värld som har utvecklats bortom de här gamla sätten att tänka och bete sig på, som numera för det mesta ses som förtryckande och trångsynt.

Så beskriver Danny McBride radarparet, när han med Walton Goggins, Jody Hill och tv-seriens regissör David Gordon Green ("All the real girls") träffar TT på sitt produktionsbolags kontor, ett stenkast från Hollywood Boulevard. McBride, Hill och Gordon Green är vänner sedan universitetstiden på North Carolina School of the Arts och älskar alla att skildra södern.

- När man ser berättelser om södern gjorda av folk som inte är därifrån, blir det ofta en väldigt romantiserad, nästan litterär bild. Vi gillar att slå hål på den, säger Gordon Green.

Stereotyper från södern

Samtidigt leker "Vice principals" med stereotyper från södern. Och den tävlan i uppblåst manlighet som tv-serien skildrar, har paralleller till USA:s politiska läge, menar McBride.

- Vi skrev det första utkastet av det här manuset redan 2006, och hade då förstås ingen aning om att Donald Trump skulle ställa upp som presidentkandidat vid seriens premiär.

Walton Goggins tar jämförelsen vidare.

- Att försöka bli accepterad genom att ingjuta fruktan hjälper en verkligen inte i slutändan. Så de här två djupt bristfälliga och osäkra individerna får istället söka acceptans hos varandra.

Murray gästspelar

Bill Murray gör en liten roll som skolans avgående rektor, en följd av ett slumpmässigt möte där Murray övertalade McBride att spela in i idylliska South Carolina-staden Charleston.

- Vi hade varit där och kollat in skolor som potentiella inspelningsplatser, och på planet tillbaka till Los Angeles ropade någon mitt namn. Det var Bill Murray, som bor i Charleston.

David Gordon Green fick i sin regi användning för egna high school-erfarenheter.

- Jag var den där osynlige pojken, som gillade att se på allt stoj som hände i korridoren och klassrummet, till exempel när ett slagsmål utbröt, eller när en lärare betedde sig märkligt.

Varför tycker då Danny McBride så mycket om att spela dessa älskvärda skitstövlar?

- Det är tråkigt att skriva manus centrerat kring en rollfigur som bara har egenskaper som är omedelbart tilltalande. Det är mycket roligare att försöka lista ut hur man ska få människor att skratta åt en obekväm person. Och så är det kul att gestalta någon som man vid en första anblick aldrig skulle vilja träffa, men att sedan spräcka den ytan och visa deras mänsklighet.