Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

Här är barnprogrammen som gör dig nostalgisk

Växte man upp under 90- och 00-talet finns det ett antal barnprogram som man ofta satt fastklistrad framför – antingen på kvällarna eller helgmorgnarna. Klassiker som Arthur, Räddningspatrullen och Noaks Ö har förgyllt mångas barndom genom åren. Men kommer du ihåg resten av klassikerna?

De flesta minns klassiker som Hajk, Björnes magasin, Hjärnkontoret, Disneyklubben och Bumbibjörnarna. Men om du växte upp under 90- och 00-talet lär du definitivt komma ihåg de här nostalgiska godbitarna.

1. Pingu

Pingu var en brittisk-schweizisk leranimerad tv-serie som sändes i Björnes magasin på SVT från år 1990. Serien handlar om Pingu, en liten pingvin, och hans familj och vänner som bor på Antarktis.

2. Artur

Artur handlar om jordsvinet Artur Read och hans vardag med familj och vänner. Den amerikansk-kanadensiska tecknade serien visades i svensk tv för första gången år 1996.

3. Noaks ö

Isbjörnen Noak hittar en dag en obebodd ö i närheten av Nordpolen. Ön, som är flytande, har en vulkan mitt i med flytande lava. På ön finns två mammutar som har överlevt utrotningen. Isbjörnen Noak blir öns ledare, där han lever i symbios med flera andra djur, bland annat desmanråttan Sacha, myrsloken Carmen och gorillan Rocko. 

Noaks Ö började visas i Bolibompa år 1998.

 

4. Doug

Doug är en av Nickelodeons klassiska serier och började visas i Disneydags under början av 2000-talet. Den handlar om tonårspojken Doug, hans kompisar Skeeter Valentine och Patti Mayonnaise och deras liv i staden Bluffington.

 

5. Bröderna Fluff

Bröderna Pärry och Järry Fluff är två detektiver. De bor i staden Fönköping och har väldigt karäkteristiska, stora frisyrer. De för en ständig kamp mot den ondskefulle och hårlöse skurken Flint-Kalle. 

Bröderna Fluff började visas i Lattjo Lajban på TV4 år 1997, men i 2013 sändes nya avsnitt.

 

6. Bananer i pyjamas

B1 och B2 var de två levande bananerna som ständigt var klädda i pyjamas. De var utseendemässigt identiska och det fanns bara ett sätt att åtskilja bananerna - de hade sina namn på pyjamaskragarna. B1 och B2 hade ofta hyss för sig och umgicks med sina björnkompisar.

Bananer i pyjamas sändes i Sverige för första gången i TV4 år 1997.

 

7. Grynet

Många minns nog Grynets mest kända uttryck "ta ingen skit!". Grynets show sändes på SVT under tidigt 2000-tal och programmet blev otroligt populärt bland unga. Grynet fick många brev och frågor och lärde oss bland annat att "man blir kär i vem man vill", "lagom suger" och "vuxna borde inte klaga på barn". 

 

8. Sailor moon

Den japanska mangaserien Sailor moon sändes i svensk tv för första gången år 1996 på TV4. Serien handlar om Annie Tsukino som förvandlas till hjältinnan Sailor Moon. Annie räddar den talande katten Luna, som upptäcker att Annie är en av fem månhjältinnor som ska slåss mot ondskans makter.

 

9. De tre vännerna och Jerry

Jerry är nyinflyttad i staden och vill gärna vara med i gänget bestående av Frank, Tomas och Erik (de tre vännerna). Pojkarna går i mellanstadiet, men vill inte riktigt vara vänner med Jerry och beter sig därför illa mot honom. Även tjejgänget bestående av Linda, Mimmi och Tess har en central roll i serien.

Den svensk-brittiska animerade serien visades i svensk tv för första gången 1999 på SVT.

10. Piff och Puff - Räddningspatrullen

Disneys klassiska jordekorrar Piff och Puff slog igenom stort när Räddningspatrullen började visas i SVT:s Disneydags under 1992/1993. Detektivbyrån - specialiserad på att hjälpa djur i fara - bestod utav Piff, Puff, Oskar, Pärlan Sågbock och Zipper.

 

11. Allra mest tecknat

Talkshowen Allra mest tecknat började sändas på SVT år 2002. Den leddes av programledaren Allram Eest, en självgod karaktär med en förkärlek för gelehallon. Som sin sidekick hade han DJ Tjet.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.