Gunilla von Platen: ”Jämför mig inte med Donald Trump”

”The Apprentice” var tv-programmet som tog Donald Trump hela vägen till Vita huset. Nu drar ”The Apprentice Sverige” igång i TV4 – med affärskvinnan Gunilla von Platen i rollen som Donald Trump.

ANNONS

Klockan är strax före 05 i New York när Gunilla von Platen ringer från sitt hotellrum på Manhattan. Flyget från Sverige var försenat och jetlaggen har slagit till så hon har knappt sovit en blund.

Om ett par timmar, på självaste kvinnodagen 8 mars, ska hon ringa i Nasdaqs börsklocka, ett hedersuppdrag hon fått efter sina insatser för organisationen UN Women. Det är få svenska företagare förunnat och hon är såklart stolt över att få dra igång börshandeln på Wall Street.

– Det känns fantastiskt och lite pirrigt, berättar hon liksom i förbigående när jag frågar vad hon gör i New York.

ANNONS

Affärskvinnan och entreprenören Gunilla von Platen ringer nämligen för att prata om sin roll i TV4:s nya realityserie ”The Apprentice”. Vilket hon gör glatt och gärna och länge – sova kan hon ändå inte.

– Jag tackade nej till TV4 flera gånger, kände mig ganska färdig med tv efter att ha varit med i SVT:s ”Draknästet”. Men efter ett tag ändrade jag mig och tyckte att det nog skulle vara roligt ändå. Och det var det verkligen!

Elva röstas ut – en får vara kvar

”The Apprentice” går ut på att Gunilla von Platen, programmets motor och vitala del, ska vaska fram en framtida samarbetspartner bland tolv förhoppningsfulla kandidater. Den person som till sist vinner Gunilla von Platens förtroende får också ta emot en miljoninvestering i sin affärsidé och bli hennes kompanjon.

Under våren kommer de tolv att testas på alla möjliga sätt, bland annat ska de pitcha en ny berg-och-dalbana med tillhörande posterbild till Gröna Lund och sälja in en helt ny podd-idé, och den som lyckas sämst får packa ihop och lämna ”The Apprentice”. Just den sekvensen har blivit programseriens mest omtalade scen, mycket beroende på hur Gunilla von Platens amerikanska motsvarighet Donald Trump genom åren tycks ha njutit av att kasta ut deltagarna genom att peka på dem och skrika ”You’re fired!”.

ANNONS

Det är dock inget beteende som tilltalar Gunilla von Platen.

– Vi har inga likheter what so ever. Jag vill inte förknippas med Donald Trump på något sätt.

Men det är dit tankarna går. Trump ledde ju programmet i 14 säsonger, ända fram till hans presidentvalskampanj 2015?

– Jo, men det finns flera skillnader på amerikanska ”The Apprentice” och på det svenska programmet. För det första säger jag inte ”You’re fired” eller något sådant. Jag säger ”du får gå”, vilket känns mjukare. För det andra är det inte Donald Trump och amerikanska ”The Apprentice” som är vår förebild, utan lord Alan Sugar som leder den brittiska ”The Apprentice”. Där är tonen inte lika aggressiv.

”Mer skratt längre fram i serien”

Dessutom letar inte Gunilla von Platen likt Donald Trump efter en lärling (apprentice) till något av sina företag. Hon söker en driven och duktig entreprenör i egen rätt att samarbeta med framöver.

Du kommer ändå att sitta där och peka på folk som måste lämna programmet. Vad tänker du om det?

– Jag samtalar med allihop bakom kameran och förklarar mina beslut för dem. Det är ingen som bara kastas ut. Tvärtom. Jag brinner för entreprenörskap och detta är världens bästa format. Det är blod, svett och tårar – men också mycket skratt.

ANNONS

Inte i första avsnittet. Där är stämning väldigt hätsk. Måste det vara så streberaktigt?

– Nej, det måste det inte. Första avsnittet är lite speciellt och det blir mer skratt längre fram i serien. Det här är tolv vinnarskallar som blivit vänner för livet.

Läs mer av Jan Andersson:

LÄS MER:Recension: ”Bäckström” säsong 2 – C More och TV4

LÄS MER:Veckans nya tv-serier

LÄS MER:Kontrapunkt tillbaka i SVT – med Elin Boardy som ”chef”

Gunilla von Platen

  • Föddes i Turkiet 1972.
  • Kom som kristen flykting till Sverige och växte upp i Västra Frölunda med nio syskon.
  • Har skrivit en bok om entreprenörsskap, varit med i SVT:s ”Draknästet”, gästat Anna Hedenmos tv-program ”Min sanning” och sommarpratat i P1 två gånger.
  • Aktuell som programledare för ”The Apprentice Sverige” med premiär i TV4 onsdag 9 mars

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS