Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Game of Thrones säsong 7: Allt du behöver veta

I juli återvänder Game of Thrones med säsong sju, den näst sista av den populära tv-serien. Här är allt du behöver veta om slutfasen av slaget om järntronen.

Spoilervarning: Texten och bildspelet avslöjar händelser i tv-serien Game of Thrones fram till det sista avsnittet av säsong sex och innehåller känd information om säsong sju. 

Sedan premiären 2011 har tv-serien Game of Thrones sprungit ärevarv jorden runt, inte minst här i Sverige där en ständigt växande fanskara såg till att streamingsajten HBO Nordic låg nere när det första avsnittet av säsong sex skulle sändas i april 2016. 

LÄS ÄVEN: Game of Thrones mest sedd på HBO

Under sextio timmar utspridda över sex säsonger à tio avsnitt har den fiktiva världen Westeros – skapad av fantasyförfattaren George R.R. Martin och baserad på romanserien En sång om is och eld – förtrollat tv-tittarna med intriger, maktkamper, monster, jättar och drakar. Men nu närmar vi oss slutet. Endast tretton timmar återstår. 

”Blir bara mer extraordinär”

Nyligen bekräftades det att den kommande säsongen utgörs av sju avsnitt, medan den avslutande säsong åtta endast kommer bjuda på sex avsnitt. Men i utbyte hoppas serieskaparna David Benioff och Dan Weiss kunna erbjuda tittarna ett högre produktionsvärde.

– Man kostar på sig att ägna lika mycket tid åt att spela in tio avsnitt som sju i år och sex nästa år, berättade Iain Glen, som spelar Ser Jorah Mormont, i en intervju med Radio Times i december förra året.

– Skalan och storleken på sättstyckena, den värld som skapas, blir bara mer och mer extraordinär.

Ett storskaligt slag

Förutom färre men mer påkostade avsnitt kan tittare förvänta sig åtminstone ett stort slag i säsong sju. Det har såväl teaserklipp som skådespelare skvallrat om på förhand. Den stora frågan är vilka som kommer att vara inblandade. 

Det råder nämligen ingen brist på fiender i Westeros och förhandsspekulationer på nätet nämner familjerna Lannister och Tyrell som två möjliga kombattanter. Även Euron Greyjoy kan komma att ställas mot syskonbarnen Yara och Theon Greyjoy. Samtidigt har Liam Cunningham, som spelar Davos Seaworth, antytt att det finns en gemensam fiende att ta hänsyn till: The White Walkers. 

Nya möten

Det sista avsnittet av säsong sex visade bland annat hur Bran Stark insåg att Jon Snow inte är Ned Starks oäkting till son, utan i själva verket son till Neds syster Lyanna Stark och en person som många tror är Daenerys Targaryens avlidne bror Rhaegar Targaryen. Vi såg även hur Jon Snow utsågs till King in the North, samtidigt som Daenerys seglade mot Westeros.

LÄS ÄVEN: Game of Thrones-stjärnan Neil Fingleton är död

Liam Cunningham, Isaac Hampstead Heath (Bran Stark) och Sophie Turner (Sansa Stark) har samtliga vittnat om att säsong sju kommer att bjuda på interaktioner mellan viktiga rollfigurer som aldrig tidigare mötts.

– Det som gör mig mest spänd inför den här säsongen är att bärande karaktärer kommer att mötas och det känns verkligen som att vi tar allt till nästa nivå, säger Sophie Turner till Entertainment Weekly.

LÄS ÄVEN: Game of Thrones kan få prequel

I bildspelet ovanför artikeln går vi igenom fjorton saker vi vet och anar inför säsong sju av Game of Thrones. Läs bland annat om två bekanta ansikten som återkommer och två sprillans nya som kommer dyka upp, samt fler detaljer om det där stora slaget som många Game of Thrones-fans redan nu snackar om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.